О, Музо!

О, Музо!
24 август 2012 текст Тея Дия
С лек ретуш в регламента и с все така свободен достъп до изкуството идва седмото по ред (и трето международно) издание на литературния фест София Поетики. На 1 и 2 септември в Полски институт и пространството пред Народния театър ще звучи млада и по-зряла поезия, ще има още музика и визуални пърформанси.


По света
Съботният ден е отреден за чуждестранните гости, като акцентът е полската поезия. В Полския институт на ул. Веслец 12 ще четат Ева Липска, Юстина Баргиелска, Томаш Рожицки (Полша), Райън Ван Уинкъл и Стивън Фаулър (Англия) и Дилейни Ноулън от САЩ. Техният рецитал започва в 18:30, а преводите на стиховете ще чете актрисата Диана Герова.
Ден по-рано, (31 август от 18:00) на същото място е и представянето на стихосбирката на почетния гост на феста Ева Липска. От Портокалът на Нютон и други стихове ще четат авторката и актрисата Жоржета Чакърова.

… и у нас
Пред НТ Иван Вазов се събират надеждите на родната поезия, предвождани от финалиста от миналогодишното издание Стефан Иванов. Най-добре е да присъствате и да дадете своя вот за вашия любим поет, защото според новите правила победителят тази година ще има право да направи селекцията от автори за следващия Поетики. Да не забравяме също, че най-харесваният поет взема и награда от 2012лв. Гласувайте по съвест!

Надчитане
Вечерта на 2 септември почва в 19:00 с музика от ЛаТекст, а в 20:00 излизат своеобразните хедлайнери. Ще чуете както популярни поети като Тома Марков, Калин Терзийски, Стефан Иванов, Иван Ланджев, Силвия Чолева, Ясен Василев, така и хора, за които тепърва ще слушаме – Албена Тодорова, Надежда Московска, Никола Петров и доста други. Списъкът с имената продължава, но сме убедени, че всеки ще даде най-доброто от себе си. Подкрепят ги музикантите от Блуба Лу, Help me Jones, Осил Амук, Rosenquarzexpress, a вие подкрепяйте всички.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.