От зори до здрач

От зори до здрач
30 август 2012 текст Клодин Жендова
Първите есенни месеци в Пловдив ще преминат изцяло под флага на традиционния Есенен салон на изкуствата (от 1 септември до 31 октомври), а събитията в него са толкова много (и толкова разнообразни), че свят ще ви се завие. Тук  маркираме само някои от акцентите, за подробната програма следете внимателно programata.bg.


Да бъдеш или да не бъдеш
…в час с театралните предложения на тазгодишния Есенен салон на изкуствата. И най-добре наистина да бъдете, защото представленията, които си струва да видите, не са едно и две. Салонът бива официално открит със Зоро – мюзикъл по музика на Gipsy Kings (Античен театър, 3 септември, 20:00), следва международният куклен и театрален фестивал Двама са малко, трима са много (4‑8 септември), постановки под открито небе в рамките на минифестивала TheatAir (4-8 септември) и множество чуждестранни гости в Сцена на кръстопът (10-23 септември). Към всичко това прибавяме и видеофеста Фасада, прожекциите от който ще са на стената на една от къщите в Лапидариума, от 12 до 16 септември.

A Night to Remember
… е нощта на 21 септември. Макар да бе застрашена от неслучване, Нощта на музеите и галериите все пак оцеля. Тази година събитието има стройна програма, разделена на три основни части – Музеи и галерии, Култура и клуб и Град и публични пространства. Ако сте един от онези 160 000 души, посетили предишните издания на Нощта, значи добре знаете на какво прилича тя. Ако ли не – проверете. Със сигурност една такава нощ ще ви се отрази добре. На night.bg ви очакват подробности, промени, информация за събитията и интервюта с участващите артисти.

Изгонете думите
… и дайте път на музиката. Защото, когато думите отстъпват, музиката настъпва – на 21 и 22 септември в така подходящия Античен театър. Първо Fish и неговият бенд ще представят най-добрите парчета от историята на прог класиците Marillion (на които шотландецът бе вокал през 80-те), но ще има и парчета от неговите солоалбуми (21 септември, 20:00, 28/35лв). Ден по-късно е време за меланхоличните рок отличници Anathema, които ще свирят под светлината на факли заедно с Пловдивската филхармония, а освен композиции от последния им албум Weather Systems със сигурност ще чуем и още много неща от вече немалката им дискография (22 септември, 20:00, 28/35лв).

Октомври
Особено интересно ще е през октомври в прочутата Балабанова къща. Между 1-ви и 3-и там ще бъде подредена изложба на Ясен Гюзелев (с неговите илюстрации към Големите надежди и Оливър Туист), а пак на същото място на 30 октомври ще звучи барокова музика в изпълнение на френския флейтист Патрик Галоа. Между 11-и и 13-и в камерната зала на Драматичния театър ще се проведе Международният фестивал на китарата, следван от 25 до 27 октомври от международния фест Пловдивски джаз вечери.

Есенният салон на изкуствата е на десетки локации в Пловдив, 1 септември – 31 октомври


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.