Път към душата

Път към душата


20 януари 2010
Арт терапията е лечение чрез изкуство, като най-разпространени са музикотерапията и лечението чрез художествено рисуване.


Човек може да изрази себе си, създавайки образи, форми, цветове и привеждайки ги в движение. Така всички онези процеси, които се извършват в тайните подземия на психиката, добиват образ, видима форма и плътност. Тези процеси – на освобождаване и осъзнаване, имат доказан целебен ефект.
Според Карл Юнг, Аз-ът е основен, безграничен изцеляващ фактор, който бива достигнат чрез образа и който може да компенсира всеки възникнал дисбаланс. Това става по два начина: чрез осъзнаване на един отхвърлян преди това аспект и чрез черпене от изцеляващия потенциал на душата, по-конкретно – от централния архетип на Аз-а.
Арт терапията съществува от около 80 години и е забележително средство за лечение. Използват се различни техники съобразно желаното лечение – акварелът повлиява емоционалния живот, работата с молив и креда – върху умствената дейност, моделирането с глина има ефект върху двигателната система и волята. Методи на арт терапията могат да бъдат използвани при социалната и образователната работа с деца и възрастни.
Групата за художествени занимания се събира всяка първа и трета събота от месеца на ул. Христо Ботев 205, за да изучава техниките за моделиране с глина, художествена и практическа работа. Групата за работа с деца се събира всеки първи и трети четвъртък от месеца. Трета група се занимава с методите на лечебната педагогика и социална терапия всеки първи и трети петък от месеца. За информация: Цвета Христова – 0886 905 719, cveta.hristova@gmail.com


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.