180°

180°


23 - 29 юли 2016
Не говорим за град с главата надолу, а за поглед, настроен на правилните градуси, за да обърне представите ни за музика, танц, дизайн и театър. Идеята е на музикантите Елица Богданова, Александър Хаджиев, Венета Нейнска и Стефан Хаджиев и започва да диша още през 2013, а днес платформата им е достатъчно стабилна, за да стъпваме върху нея цяла седмица.


От 23 до 29 юли търсим завоите за Fabrica126, Vivacom Art Hall и Гьоте Институт и подготвяме пари за вход "по желание", защото "публиката сама решава как да допринесе за развитието на фестивала и артистите". Следват акцентите, ден по ден:

23 юли: Стефан Голдман
Партитата на германеца с български корени са като еднопосочен билет за техно вечер в Берлин, но преди това пътуваме към Fabrica126 за експерименталния пърформанс, с който реже лентата на фестивала в 20:30. Слушаме звуците на флейта, цигулка, тромпет и фагот в изпълнение от немския Ensemble Modern, но с електронния прочит на Голдман. След 23:00 се местим в Studio EW (на Болград 6), където пак той застава зад пулта за бергшвайн техно парти в обичайно комбо с диджей Stefak и ALEX.B.

24 юли: Paramitsha

Вторият ден на фестивала вади музикантите Дитмар Визнер, Йоргос Панайотидис и Сава Стоянов от котекста на Ensemble Modern, за да ги постави в нова среда заедно с италианския хореограф Сара Бицока. Целта на четиримата е специален пърформанс, който да покаже ромската култура като част от актуалното западно изкуство. Зад каузата застават и избрани артисти от малцинствата, които гледаме от 20:00 в Гьоте Институт.

25 юли: move(МE-N)t и A/V vol.2

На фокус в понеделник са два аудио-визуални проекта, които влизат във Fabrica126 след 20:00. Начало дава движението на Александър Хаджиев, което ни запознава с историята на различни хора, напуснали родината, за да следват собствен път. Фон на видеата в move(МE-N)t е експериментална музика, която събира фагот, електроника и автентичен звук, за да създаде необичайна атмосфера за серията от лични разкази. Оставаме на място и след 21:00, когато пред нас застават Джеймс Чаплин (най-малкият син на Чарли) и швейцарските музиканти Валентин Коле, Жил Гритмр и Лаура Ендрес. Срещата им носи името А/V vol.2 или един "незабравим аудио-видео пърформанс, вдъхновен от София и нейните жители."

26 юли: Videomotion

Във вторник организаторите поставят екран в Гьоте Институт, за да излъчат десетте видеа, селектирани като финалисти в конкурса за късометражен ням филм София през вашите очи. Звукът към картината слушаме на живо от импровизацията на 180° Ensemble, а след финалните надписи прожекторите се насочват към нас, за да изберем един победител. Началото на програмата е в 20:00.

27 юли: Черна песен

Асоциацията с Димчо Дебелянов не е случайна, защото тук вдъхновението идва именно от редовете на неговото стихотворение. Резултатът е танцово-театрално представление, което събира Сара Бицока и Александър Хаджиев заедно на сцена, за да търсят "дълбоката човечност, иронията, изключителната деликатност и универсалната истина в поезията на символиста". Гледаме Черна песен от 20:00 във Vivacom Art Hall.

28 юли: ШахМат vol.2

Първото му издание постави бароковата и съвременната музика в пряк двубой с много от нея на живо. Сега на музикалната дъска излизат струнните и духовите инструменти, които мерят сили с камерни произведения от различни епохи, изпълнени от Делфин Роше (флейта), Елица Богданова (виола), Валентин Коле (обой), Жил Гритамер (пиано), Ивайло Данаилов (цигулка), Стефан Хаджиев (виолончело) и Венета Нейнска (пиано). Знаем отсега, че резултатът е реми, но заставаме близо, за да чуем партията, която започва от 20:00 във Fabrica126.

29 юли: ximeR

Как би звучал техно ремикс на Вивалди, Мусоргски или Малер? Серията ReComposed на немския лейбъл Дойче Грамофон отговаря на този въпрос с щипка допълнение от Стефан Голдман, написал изцяло нови електронни произведения с основа в класическата музика. Ремиксът обаче не спира дотук, защото той кани трима композитори да върнат неговия прочит в акустичен вариант. Слушаме същите "обратно-инженирани" партитури от 20:00 във Fabrica126, когато Адриан Павлов, Лукас Тобиасен, Даниел Чернев и Димитър Милев ще създават нови варианти за изпълнение от 180° Ensemble. След последната нота гласуваме за онзи, който ни е докоснал най-умело.

Фестивалът 180° е от 23 до 29 юли във Fabrica126, Vivacom Аrt Hall и Гьоте институт с вход "по желание"
Пълната програма е на 180-degrees.org


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.