Европейски музикален фестивал 2014

Европейски музикален фестивал 2014


12 март 2014 - 12 юни 2014
Тази година заедно с пролетта в София ще настъпи времето на класическата музика. Новото издание на Европейски музикален фестивал започва на 12 март и ще се разпростре в рамките на три месеца с повече от 20 вълнуващи музикални събития.


Концертмайстори
Откриването в зала България на 12 март бе подобаващо грандиозно, а фестивалните събития продължават в същата зала на 1 април, когато ще можем да видим и чуем Светлин Русев и неговата забележителна цигулка Camposelice (Страдивари от 1710). Тогава за първи път на българска сцена ще бъде представен прочутият втори цигулков концерт на Николо Паганини – La Сampanella. Безспорно едно от големите събития на фестивала е гостуването на испанския Cuarteto Casals (зала България, 8 април), в чието изпълнение ще слушаме произведения на Моцарт, Лигети и Брамс. Още от безсмъртната музика на великия Волфганг Амадеус Моцарт ще озвучи зала България на 14 май и 3 юни, за когато са насрочени неговите известни цигулкови концерти, интерпретирани от Евгения-Мария Попова и Димитър Пенков. С особен интерес очакваме 21 май, когато камерен ансамбъл Tutti Soli ще ни запознае с рядко изпълнявани творби на големия немски бароков композитор Георг Филип Телеман.
И тази година Европейският музикален фестивал няма да мине без своята голяма премиера – софийския дебют на месата Въоръженият човек от английския композитор Карл Дженкинс е насрочен за 25 март. Творбата е написана по поръчка на музея Royal Armories по повод празненствата за посрещане на новото хилядолетие, а самият композитор я посвещава на жертвите от кризата в Косово.

Път на младите
Прохождащите музикални таланти за пореден път са във фокуса на Европейския музикален фестивал. Още във вечерта на откриването ще имаме възможността да се срещнем с първия от тях – младата цигуларка Слава Атанасова от 11 клас на Националното музикално училище Л. Пипков, която ще дебютира на престижния форум с творба на Сарасате. Други даровити възпитаници на същото учебно заведение ще се изявяват като солисти на Оркестъра на Класик ФМ радио на 16 април, а по-големите им колеги от Националната музикална академия Проф. Панчо Владигеров ще се представят с камерен концерт на 15 май.

Танцови празници
По традиция концертните изпълнения доминират на музикални форуми като този, но в настоящото издание танцовото изкуство се радва на особена почит. Съветваме ви да не пропускате впечатляващия спектакъл на балет Арабеск Carmen Collection (Музикален театър,19 март), изграден върху теми от едноименната опера на Жорж Бизе. Непременно бъдете и в зала България на 9 април, за да се насладите на изключителното преживяване, наречено Танго без граници. Красотата на този страстен танц ще ни разкрият пламенните ритми на ансамбъл Tanguarda и професионалните танцьори Селин Руис и Жереми Бребар.

Извън рамката
Класическата музика далеч не е всичко, което може да зарадва слуха ви в трите месеца на фестивала. Великденският концерт с музика за тромпет и орган на Мачей Фортуна (зала България, 15 април) ще ни потопи в изключителна звукова атмосфера, където етно елементите се преплитат с литургични напеви. Джазът пък ще владее в Sofia Live Club на 12 юни, когато италианската певица Мария Джована Керки ще ни срещне отблизо със съвременния песенен фолклор на Сардиния.

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.