По вълните на джаза

По вълните на джаза


5 - 7 юли 2019
Посрещаме го вече девета година, винаги в началото на юли, когато A to Jazz идва да ни разхвърля по поляната и да ни движи по извивките на джазовите инструменти. В Южен парк 2 вече строят сцената, която в трите вечери от 5 до 7 юли трябва да издържи внушителните хедлайнери – надолу разказваме звучно за тях, а на atojazz.bg има и още.


5 ЮЛИ


Името, което в петък вечер всички ще се опитват да произнесат, е Крисчън Скот Атунде Аджуа. Същият разнася тромпета си по улиците на Ню Орлиънс още от хлапе, а чичо му – саксофонистът Доналд Харисън, го вкарва в джаза, когато е едва на 13. Сега е на 36 и вече е минал през колежа Бъркли и наградите Грами с две номинации. През 2017 пуска серията албуми The Centennial Trilogy в чест на 100 години от първите джаз записи, а неговият последен, Ancestral Recall, събира музиката на Корея, Индия и Полша с делта блус, ритми от африканските брегове, трап и алтернативен рок. Преди "архитектът на нов комерсиално успешен фюжън", както го наричат от списание Jazz Times, да излезе в 21:00, слушаме кавала на Теодосий Спасов (20:00), новия албум Elephunky Trip на Koka Mass Jazz (19:00) и румънското трио Jazzybit (18:00).

6 ЮЛИ

 

Съботният фойерверк на феста се казва Ghost-Note. Групата нажежава атмосферата пред себе си с фънк, хип-хоп и джаз гами, водени по перкусионистите Робърт Спат Сарит и Нейт Уърт. Двамата се срещат в инструменталния ансамбъл Snarky Puppy, но когато ушите им започват да викат за по-барабанен звук, събират имена със CV тип „свирил с Принс, Джъстин Тимбърлейк или Ерика Баду“ и създават Ghost-Note през 2014. Оттогава са пуснали два албума (Fortified и Swagirism), които стигат номер 1 в джаз класацията на iTunes и стихийно превземат сцени с 24-каратовите усмивки на музикантите. Преди да затанцуваме с тях в 21:00 и небето да ни се стори по-шарено, вече сме раздвижени от Preyah в 20:00, Bodurov Trio в 19:00 и бенда на Музикалната академия с композиции от Сами Нестико, Джордж Гершуин и още в 18:00.

7 ЮЛИ

 

Последната вечер е на Джейкъб Колиър – онова момче, което през 2012 става вайръл в YouTube с кавърите си, а Куинси Джоунс му хвърля един преценяващ поглед и бързо го прибира в мениджърската си компания. Достатъчно е да кажем, че той и сам може да си бъде банда, както потвърждава албумът му In My Room, който му печели Грами за аранжимент и общи участия с Фарел Уилямс, Ханс Цимер и пианиста Хърби Хенкок. В първия ден на 2018 мултиинструменталистът се събужда с композиции за оркестър в главата си и скоро е готов с Djesse – албум от четири цикъла, записани с Metropole Orkest. Пред нас излиза с още трима музиканти в 21:00, след като сме чули афро-перуанските хармонии на Ritmos Negros (20:00), френско-българската група Mey feat Jcat (19:00) и новия албум Ecology на контрабасиста Димитър Карамфилов (18:00).

A to Jazz е в Южен парк 2 от 18:00 с вход свободен 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.