Джаз Форум Стара Загора

Джаз Форум Стара Загора


14 - 16 юни 2012
За първи път в Стара Загора ще се проведе джазов фестивал. Най-новото събитие в културния календар на града е естествен наследник на проекта Лайв Зара Джаз, който натрупа актив от 25 издания за времето от 2009 до 2011 г.
Вокалният джаз и най-добрите му родни представители са във фокуса на първото издание, а посланието на форума е „Джазът пее на български”. Безспорно изпълнението на Йълдъз Ибрахимова е кулминацията във фестивалната програма. Джазовата прима ще пее в Оперния театър на 16 юни. Предната вечер пък на сцената ще се качат атрактивната американска джаз и госпъл певица Джанис Харингтън, утвърдената и със солидната си преподавателска дейност Стефка Оникян и многообещаващият млад вокалист Цветомир Цанков. По право фестът ще бъде открит с Джаз и Поезия – един проект, който се роди именно на старозагорска сцена. В него ще чуем магнетичното пеене на Марина Господинова. Петър Салчев ще разшири музикалния хоризонт и чрез джазови интерпретации върху фолклорни теми, а Милица Гладнишка ще поведе публиката на едно щуро и забавно пътешествие из джазовата класика от 20-те и 30-те години на миналия век.
Организаторите предвиждат и богата извънфестивална програма. От понеделник до сряда (11–13 юни) всяка сутрин Лапидариумът ще е сцена на Джаз за деца с Венци Благоев. Почетно място е отделено и на джазовата памет. В специална среща с композитора Кирил Тодоров ще се припомни за уникалната старозагорска вокална група Траяна, основана от него през 1984 г. Формацията за първи път в България използва ансамбловото скат пеене (със срички) като основно изразно средство в репертоара си. Ретроспективната изложба Джазът в Стара Загора ще припомни някои от най-ярките събития през годините, а джаз трио Димитровград с Мария Арнаудова [вокал], ще даде начален тон на тридневните джазови емоции. За повече информация за концертите и участниците в първия Джаз Форум Стара Загора, както и за минали джазови събития в града, може да посетите специалния фестивален прес-кът в Туристическия център от 10:30 до 12:30 на 14, 15 и 16 юни.
14–16 юни; вход свободен

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.