Фестивал на оперното и балетното изкуство Стара Загора 2009'

Фестивал на оперното и балетното изкуство Стара Загора 2009'


14 май 2009 - 30 юни 2009
42-то издание на Фестивала на оперното и балетно изкуство Стара Загора 2009' се открива на 14 май и ще завърши на 30 юни тази година. Това е уникален културен форум, най-голям по рода си у нас и единствен в Европа. Фестивалът се открива с премиерата на Трубадур и се закрива с последната постановка от премиерния спектакъл Дон Жуан – и двете постановки на Държавна опера-Стара Загора.


През 1967 г. по инициатива на обществеността, градската управа и ръководството на Старозагорската опера се провежда първият музикален фестивал Декемврийски музикални дни. С откриването на новата оперна сграда през 1971 г. музикалният фестивал се превръща във Фестивал на оперното и балетното изкуство. Оттогава той си остава единственият специализиран музикален фестивал с водещо място в културния живот на страната.
Със своята специфика години наред той привлича видни творци и специалисти в областта на операта и балета.Това дава възможност за провеждането в дните на Фестивала на теоретични конференции, семинари, дискусии и обсъждания, както на представените постановки, така и на показаните тук за първи път произведения - самият Фестивал е инспирирал създаването на нови творби. Заедно с това се организират и други съпътстващи културни прояви като срещи с композитори и изпълнители, творчески портрети,рецитали и други камерни изяви, художествени изложби.

Културният форум се провежда под почетния патронаж на Министъра на културатa на Република България – проф. Стефан Данаилов и проф. Светлин Танчев – Кмет на Община Стара Загора. 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.