Банско джаз фест 2010

Банско джаз фест 2010


7 - 13 август 2010
Джаз фестивалът в достолепния пирински град Банско прави 13 този август със седем дни музика, десетки гости от четири континента и една покана за включване, любезно отправена към всички нас.


По бански
За малко повече от десетилетие доста българи (и не само) започнаха да свързват името Банско не само с бански старец, мъжки народни хорове и ски писти, но и със свободната музика – джаза. Първото издание на тематичния фестивал се проведе там през 1998, като през годините концертната програма стана по-наситена и по-пъстра, но за щастие основната идея бе запазена – фестивалът остана безплатен.

По две
Този август джазът ще се разпростре в цяла седмица (от 7-и до 13-и) и на две сцени. Стартът е всеки ден точно на обяд с тематично джаз барбекю пред хотел Royal Towers, следвано от джаз кафенце в 16:00. След 19:30 музиката ще звучи от откритата сцена на централния площад Никола Вапцаров – джем сешъните ще продължават до късно под звездите.

Изборът
... е труден. За изчерпателната програма отскочете до bansko-jazz.com, тук ще посочим само някои от по-интересните концерти тази година. Вечерта на 7 август е посветена на незабравимата Леа Иванова – в 19:30 на сцената на площада Мери Танева и Тони Златанов бенд ще представят своя селекция от класически нейни песни. Следващият ден на същата сцена ще бъде страхотният биг бенд на БНР с гост солист Бианка Моралес от далечна Финландия и диригент Янко Миладинов, а малко след тях ще видим и Йълдъз Ибрахимова с нейната група. От чуждестранните гости особено интересни ни изглеждат британските соул/фънк/ейсид джаз фурии Incognito (9 август, на площада), унгарските уърлд и етно агенти Djabe (12 август, на площада), които пристигат със страховития китарист и някогашен участник в Genesis Стив Хакет, както и египетския фюжън бенд Eftekasat (13 август, на площада).

Банско джаз фест е в Банско, площад Никола Вапцаров и хотел Royal Towers, от 7 до 13 август, вход свободен
· София · Пловдив · Варна · Бургас
 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.