Нощ на музеите и галериите

Нощ на музеите и галериите


20 - 21 септември 2013
Изкуство, история, срещи и хиляди хора из улиците на Пловдив са запазените знаци на Нощта на музеите и галериите, която за втори път се провежда в рамките на два дни – първият, запазен за модула Музеи и галерии, а вторият – за модулите Култура и клуб и Град и публични пространства.


Музеи и галерии
Нощта отдавна вече не е просто времето, през което достъпът до всички галерии и музеи е свободен. Но ако все пак това е единственото от програмата на фестивала, което ви вълнува, тази година може да го направите необезпокоявано през първата дата, когато всички общински пловдивски музеи и голяма част от частните галерии ще бъдат отворени между 19:00 и 01:00. В Общински институт Старинен Пловдив ще ни покажат Изкуството на мозайката – история, технология и техника, иконография, развитие, като изложбата ще бъде съпътствана от уъркшоп и презентация. В ДПХ ни очаква гостуваща експозиция на Sofia Design Week Нова българска типография, която ще ни покаже актуалното състояние на отношенията между българските дизайнери и писмеността. Другото събитие е изложбата От детските книжки, в която ще видим принтове на внимателно подбрани илюстрации от най-прочутите илюстратори на детски книги по целия свят. Градската художествена галерия отбелязва 110 години от рождението на големия пловдивски художник Златю Бояджиев с изложбата Златю Бояджиев и бараците, а пред сградата пък са подредени паната от графичния проект Like.Bulgaria на софийската Vivacom Art Hall. В някои от галериите ви очакват и демонстрации на различни техники – живописни в галерия Аспект; рисуване с аерограф в арт-галерия Филипополис; керамика, дърворезба, кене и дизайн на мебели в кино Космос; мулажиране и декупаж в клуб Библиотеката.

Град и публични пространства

В модулът Град и публични пространства ще бъдат представени фестивали и събития, които не са се случвали в града. Едно от тях е Алтернативна карта на Пловдив – проект за печатен туристически гид на различния, непознат и неприсъстващ в официалните туристически пътеводители град. Проектът акцентира върху специфични за облика на Пловдив архитектурни и културни обекти, които са неглижирани и застрашени от унищожаване. So independent Film Festival гостува с прожекция на документалния филм Мечтата на Вагнер, който ще ни пренесе в работния процес на монументалната творба на Вагнер Пръстенът на Нибелунга (Лятно кино Орфей). Проектът Да вдъхнем нов живот на кино Космос предвижда разнообразни инициативи като работилници, концерт с класически инструменти, прожекция в големия салон и във фоайето, рок концерт, афтър парти и видеомапинг. Основната цел е посетителите да станат наблюдатели на обновяване на интериорните и екстериорните пространства на сградата на киното с цел създаване на среда за културни изяви. Демонстрация на физични и химични опити можем да видим в проекта Науката в приказките – една презентация на FameLab и Британски съвет (Римския стадион, 17:00). В близост до същата локация, ще бъде представен и проекта на Давид Хейууд – Усмихни се, снимат те! (23:00).

Култура и клуб

Спектакъл-шествие ще ни представи героите от театралната постановка Възвишение на Драматичния театър, адаптация по романа на Милен Русков (от Военен клуб до театъра, 20:00). Пред artnewscafe Илиян Ружин ще води наживо култовото си радиопредаване Фалшименто, а в бар Грамофон ни очаква пазар за грамофонни плочи – съвместно с Music Beat Пазар–София, както Винилизация – аудио-визуално парти на Ramsey Hercules. Естествено в клубната програма е предвидена и доста музика. Фестивалът A to the Jazz ще гостува с пет концерта, сред които Брас Вилидж (Хисар Капия, 23:00), Васил Пармаков трио (стълбите на църквата Св. Богородица, 22:00) и Тони Златанов Куатро (стълбите на Каменица, 20:00). Полско-украинското трио Dagadana свири пред artnewscafe (21:00), а Бандера Росса са в Конюшните на царя (20:00). Рок-бандите Downer Kill, Stanton Drew, Paranormal и Ogi23 ще ударят в галерия А+.

Пълната програма на Нощта тук

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.