В хармония с природата: Ritual Gatherings 2022

В хармония с природата: Ritual Gatherings 2022


28 юни 2022 - 3 юли 2022
От 28 юни до 3 юли 2022 ни очаква едно вълнуващо събитие, с което посрещаме юлския изгрев в хармония със себе си и околната среда. Фестивалът Ritual Gatherings е стихия, завихряща ведно храна, изкуство, музика, традиция и природа – основните компоненти на човешката културна идентичност.


Докато танцуваме под ритъма на български и световни музиканти, похапваме от кулинарните шедьоври на Кулинарна Академия HRC, вдъхновени от традиционната трапеза. Освен на вкусотиите, се любуваме и на лендарт инсталации и потъваме в опияняващата атмосфера на чистия въздух, завръщайки се към дълбоко закодираните в съзнанието ни ритуали.

Предстоящото издание на фестивала стартира с двудневен професионален форум за културни дейци, артисти, галеристи и организатори на събития. На 28 и 29 юни се провеждат множество лекции и дискусии с международно присъствие от страна на норвежкия артистичен колектив Pikenepå Broen и представители на Музея на живото изкуство в Рейкявик, Исландия.

Обредните практики залягат дълбоко в корените на Ritual Gatherings, намирайки своя израз дори във визуалната му идентичност. Изображенията, които съставят логото и отбелязват основните фестивални направления, всъщност са адаптирани от древни рунически символи. В колаборация с Музея на народните художествени занаяти и приложните изкуства в град Троян научаваме повече за връзката между народното творчество, традиции и занаяти със съвременното изкуство и мястото на модерния човек в историческия контекст. Tри български ритуала ще бъдат сeлектирани и интерпретирани чрез иновативен подход в рамките на фестивалните дни, а няколко месеца по-късно един от тях ще бъде представен в Музея на живото изкуство.

Професионалният форум плавно преминава в празнично посрещане на юлското утро. Музикалното разнообразие е голямо – от фънк и джаз до електронна денс музика. Провеждат се музикални лекции и работилници, осигурени от Aкадемия за изучаване на музикални технологии Sound Ninja. Със съдействието на Национална художествена галерия и Музея за живо изкуство пък се организират дискусии и обучения на културна тематика. Акцентът пада и върху създаването на социално ангажирани изкуства – направление, за което ни информира Фондация GLAS.

Важен елемент от Ritual Gatherings е природата. Естествените материали са нещо повече от сценографски компонент – те са заявка за едно по-чисто и по-екосъобразно бъдеще. В рамките на фестивала не се предлагат пластмаси за еднократна употреба, а и можем да закупим фестивален комплект за оцеляване сред природата, с който се храним, пийваме и забавляваме, без да създаваме неразградим отпадък.

Всички знаем какви поражения причиняват на екосистемите мащабните събития на открито. Случаят тук изобщо не е такъв – Ritual Gatherings си партнира с Фондация Биоразнообразие и подхожда със специално отношение и уважение към мястото, на което се провежда. Преди и след празненството всички отпадъци се почистват, а локацията е специално подбрана, за да не обезпокояваме флората и фауната. Взети са предвид ареалите на защитените видове, размножителните им периоди и начинът им на живот. Фестивалът е посветен на хармоничното съществуване на човека като културно същество в естествена среда и съумява едновременно да ни поднесе едно преживяване сред природата, но и да се погрижи за нейното спокойно съществуване.

Ако искаме да станем част от това уникално изживяване, взимаме своите билети тук, а за повече информация следим Facebook и Instagram страниците на фестивала.


· София · Варна · Бургас · Стара Загора
 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.