Arte Festival

Arte Festival


26 - 28 август 2022
Велинград става център на добрата музика от 26 до 28 август, когато мащабен звук ще покрие града през имена, които не са за изпускане.Попиваме от енергията на френската певица Zaz и се упражняваме с езика по нотите на парчета като Je veux. Стилът ѝ минава от джаз през соул до шансон и не ни писва да си пускаме хитовете ѝ редовно, но без да забравяме за новите ѝ попадения – сингъла Animaux fragiles и пълнокръвния албум Isa. Впуска се в музиката още от 5-годишна и до 11 вече владее цигулка, пиано, китара и хорово пеене, но това не ѝ пречи да е смъртоносна и извън сцената с уменията си по кунг-фу, които изглажда още от ‘95-а.


Преди The Cardigans да ни уловят в хватката на песни като Lovefool и My Favorite Game, вокалистката Нина Першон всъщност не иска да се занимава с музика. Умът ѝ е по-привлечен от изкуството, но когато Петер Свенсон и Магнус Свенингсон я придърпват към микрофона за новата си идея в стил алтернативен рок, това за нея е начин да се измъкне от скуката на малкия шведски град, в който израства. Така започват да записват дема, тръгват по турнета и до ‘96-а целият свят иска да ги види на живо.


Всъщност Emir Kusturica & The No Smoking Orchestra не е създадена от режисьора, а от Неле Карайлич, който бяга от войната в Сараево и се мести в Белград. Първоначално групата се казва Zabranjeno Pušenje, но след като Кустурица се присъединява, слагат името му най-отпред, а останалите се превръщат в оркестър от непушачи, които свирят гаражен рок. Пишат музиката за филма му Черна котка, бял котарак, който печели сребърен лъв в Кан през '98-а, а днес продължават да турират, като ги гледаме на живо за Arte.


Към горните три хедлайнера се присъединяват други световни имена като Джон Нюмън с парчета като Love Me Again и Blame, после идват S.A.R.S, Regard и много други със стенд-ъп спектакли, демонстрации на известни готвачи, кино маратон, певчески риалити конкурс, вкусна храна и отбрани напитки.

· София · Варна · Бургас · Стара Загора
 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.