Take a Cake


Адрес: София, Г. Бенковски 6
Работно време: пн-пт 08:00-20:00, сб-нд 09:00-20:00
Мобилен: 0888 409 470
E-mail: contact@take-a-cake.eu
Две хапки никога не стигат и от Take a Cake го знаят най‑добре. Затова посрещат апетита ни за сладко с втора пекарна за кaпкейкове в София.

Преди четири години на Тулово 1 замириса на какао, ванилия и шоколад. Първо съседите, а после и приятелите им от другия край на града намериха ароматния коридор към Take a Cake. Едно топло място (все пак фурната винаги работи), където се правят капкейкове с няколко вкуса и глазура в безброй варианти. “Решихме да отворим втора пекарна, защото се оказа, че на Тулово е малко тясно за всички, които търсят кексчетата ни”, казва ми Елица докато подрежда на масичката пред мен три цвята мента, шоколад и червено кадифе.

На Бенковски 6, където отскоро работи втората пекарна, е пълно с желаещи да подсладят работния си ден. Едва 10 сутринта е, а тук вече трескаво се работи с щприца за крем от ванилия, шоколад и дори крема сирене. “Много хора ни предричаха провал още преди да отворим първата пекарна. Смятаха, че е несериозно да предлагаме само капкейкове и ни съветваха да добавим поне няколко салати и сандвичи”, разказва Иван, съпруг на Елица и създател на фантастичната фасада на Take a Cake (всичко от логото до кутиите за доставка). “Повечето ни приятели наистина ни съжалиха още преди да сме се захванали с ремонтните дейности”, смее се Елица.

Рискът, който поема семейството (и двамата с успешни кариери в рекламата и медиите) се оказва сериозен скок напред. За тези няколко години, брандът промени вкусовите ни рецептори – или поне критерия ни за сладко без грам консерванти. “Много хора си мислят, че сме се вдъхновили от Сексът и градът и прословутото Magnolia Bakery. Но всъщност капкейковете се родиха вкъщи заради големия ни син, който не спираше да повтаря: “Искам кексче, кексче, кексче!”. Така започнах да правя кексчета всеки ден, а накрая и да ги украсявам. И пак покрай сина ни разбрахме, че има такива пекарни в Англия, в Щатите, и че това е работещ бизнес модел”, разказва Елица.

Със смели опити и непрестанно четене, тя стига до успешната консистенция за тестото. Нейно дело е и украсата за всеки вкус. “Тези кексчета са като малки торти – глазурата е последният важен завършек”, обяснява тя, докато умело рисува спирала от тъмен шоколад върху прясно ментово кексче. Малко захарни пръчици или смлени ядки на върха и дегустацията може да започне.

Децата са едни от най-верните ни почитатели. Хлапетата, които идваха при нас на Тулово, когато бяха на по три-четири години, сега са ученици в близкото училище и пак ни търсят”, казва радостно Елица. На Бенковски като че ли възрастните са повече (сигурно, защото вместо училища наоколо има министерства) . Но съвсем като децата, всички бързат да си поръчат вече легендарната кутия-изненада – микс на деня от шест кексчета. Глазурата е по избор, но на главния сладкар.

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.