Hip Hip Library & Bar


Адрес: София, ул. Кърниградска 2
Работно време: пн-нд 10:00-22:00
По света има много такива места, но в София посрещаме единиците с „хип хип ура!”. В случая буквално – преди седмица отвори Hip Hip Library & Bar, където лимитираните печатни издания срещат почитателите и създателите си на питие.


В едната ръка държи книга, в другата – бира. Мадоната от логото на Hip Hip Library & Bar, е забавен образец на приятелите, които мястото си търси. И, естествено, прилича на създателите му. Десислава, която оставя своето Hip Hip Atelier на Женския пазар заради съсипването на района и търси нова посока тук заедно с партньора си Фин – южноафриканец с щастлив живот в България. Павел, който прави инсталации и пее в църковен хор, така че често влиза зад бара след литургия. И Мартина, която завършва магистратура Илюстрация. Четиримата отварят „книжния бар” на Кърниградска, за да спасят хобито си от изчезване, да приобщят хора с подобни интереси и да се грижат да има повече културни атоми във въздуха. За нас и нашите деца.

Ясно е, че хобито е от хартия. В тази библиотека се пазят и добавят нови зинове на арт и лайфстайл тема, комикс вестници, периодични издания, книги в лимитиран тираж (поредицата на Ирина Каракехайова и нещата на Blood Becomes Water се откроиха без да искат). Всеки фен или артист може да покаже работите си, да участва в обмена на стари колекционерски предмети през уикендите и да изпие нещо качествено на бара. Предлагат добри бири (чешки, белгийски, български), хубав чай (особено видовете ройбос), кафе Hausbrandt (с чиито вносители се срещат покрай опитите да спасят стара кафемашина La San Marco от 50-те). Има и греяно вино, но ракията с мезе от бейби кисели краставички или туршия ни скри шапката по най-приятния начин.

Квадратурата на Hip Hip е мини, но ремотът му е сага. За няколко месеца кутийката от гипсокартон с окачен таван се превръща в бар с много приятелски включвания – като лампата на Деница Бояджиева, създадена, за да свети точно на тази витрина. Тук всичко има история, а хората зад бара обичат да разказват. Елате да си поговорите.

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.