Craft


Адрес: София, Цар Асен 53
Работно време: пн-нд 10:00-00:00
Мобилен: 0894 419 133
Наследник е на Local и се ражда първо в мислите на Ваня и Петър, когато двойката и съдружниците ѝ затварят бистрото на Шейново. "Попаднахме случайно на това пространство и решихме, че е перфектно за новото ни място. Представяхме си го уютно и непретенциозно – бар, където да изпиеш чаша вино с приятели". Постигнали са го, мислим си, докато очите ни потъват в дълбинното синьо на стените, което изненадващо естествено прелива в Атинската школа на Рафаело. Второто помещение отпуска душата с копие на Вермер, а третото гледа към зимната градина, която изглежда топло и на -2 градуса в момента, но напролет вече ще е пълен магнит.

Дотогава виненият лист полека ще се удължава до 80 различни етикета, сред които и редки бутилки от Бразилия, Хърватска, Турция и Гърция. Всяка седмица в Craft махат по три международни тапи – червено, бяло и розе – от които да опитваме по чаша. "Така всеки може да пробва различни марки и да намери своята сред тях, без да трябва да купува цяла бутилка". Заедно с тази добра практика на винените барове, които си разбират от занаята, тук ще се сменя и менюто – обедната двойка супа-основно днес е телешки гулаш и ньоки с пармезан и песто от рукола, а утре ще е друга. За виното ни, разбира се, има и постоянна компания от салати, сандвичи и нетрадиционни мезета, от които скоро ще можем да поръчваме по 1/2 или 1/4 порция. Така елиминираме дилемата чоризо на тиган или сотирани соеви шушулки Едамаме и просто ги комбинираме, за да ни остане място и за суровия чийзкейк.

В същото време витрината с отлежало уиски ни кара да желаем и шоколадовата торта с лешници – макар че един истински ценител на Edradour, Big Peat и Glenfarclas би комбинирал чашата си единствено (и само в краен случай) с вода. Днес се въздържаме от дегустация (два следобед е) и оставяме мекия глас на Чет Фейкър да ни пази място за утре – защо да отлагаме, когато всеки делник има нужда от пауза за чаша ценна топлина с приятели?

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.