Jasmine


Адрес: София, Раковски 114
Работно време: пн-нд 08:30-02:30
Мобилен: 0878 633 505
На табелата му пише urban gastro bar, но приемаме английския – тези три думи описват точно новия Jasmine. От 8 сутринта до 2 през нощта тук е време за хубави срещи с питие и храна, без каквито един космополитен град не може да живее. И нашият вече също.

На Раковски 114 е оживено открай време. Последно на адреса ни събираше новата К.Е.В.А., а след година и половина тишина двата етажа с градина завъртат различна плоча. Jasmine звучи точно като името си – елегантно и леко място, което не се стреми да е изискано, а истински държи да е удобно. И в един ритъм с ежедневния ни график от срещи, в които доброто питие и вкусната храна са важна компания на масата.

В големите градове, където животът тече прекалено бързо, за да си позволим да е безинтересен, гастро баровете са ценни – нещо като социална точка на пресичане, в която да прекараш добре времето си извън офиса и дома. Сещате ли се за обичайния график след работа: първо трябва да хапнете някъде, после да намерите бар за питие и накрая да чакате да стане 11 часа, за да отидете на клуб. Jasmine събира този маршрут в едно. Градината и първият етаж са за кафе със сладко или закуска, обяд с чаша вино, среща-след-шест с хапки и може би коктейл, преди да стане време за истинска вечеря с бутилка на масата. Тогава се включва и горното ниво, където музиката и бар атмосферата са малко по-силни – но не пречи да вечеряте и там, ако това ви харесва.

Най-хубавото на Jasmine е, че тук нищо не е забранено или задължително, което важи и за винения лист. Бутилките в него са 130, разделени удобно и дори чаровно на категории като Shiny и Glamorous Bubbles, Grande Italia, Les magnifiques, Bulgaria’s Aristo­cracy, Picasso’s Journey. Скритият коз обаче е в отворените тапи – в бара вадят не две-три, а 50 вина на чаша. Защото хубавото преживяване с приятели и храна навън включва и свободата да експериментираш. Всеки път може да опиташ различна чаша, а препоръката е ненатрапчива: за всяка е отбелязано дали е най-добре за това вино да се пие само, с лека храна или със стабилна вечеря. Толкова.

Comfort gastronomy е философията на кухнята (с работно време до 00:00 и сервиране на хапки и студени плата до 02:00), от която излиза добра храна от пресни продукти, удобна за споделяне. Едновременно леки и питателни са повечето фюжън рецепти – като маринованата пушена сьомга, студеният (български) ростбиф с тарама емулсия и салатата с авокадо, печени орехи и горгонзола. "Вкусно и лесно" е законът на главния готвач, който не търпи в менюто му да има бестселъри – те са сигнал, че нещо не е наред, защото всички ястия трябва да са на еднакво високо ниво. Радваме се да го чуем и още повече – да го опитаме в чинията си.

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.