Най-важният му проект е свързан с издателство Ракета – правил е бранд идентичността му и движи художествената адаптация на преводните детски книги и оформлението на нехудожествените заглавия. Ако искате да видите повече от личните му проекти обаче, мястото е инстаграм. Миналата година Георги започва там 365-дневно постерно предизвикателство, което сега вече е прераснало в упражнения по кинетична типография – тоест плакатите му вече се движат. Вие пък придвижете този на следващата страница към стената си, докато четете още за автора.

Моментът, в който намери своето поприще

Любовта ми към книгите определи житейския ми път в сравнително ранна възраст. В последната година на гимназията осъзнах, че четенето се е превърнало в съществена част от ежедневието ми, и реших, че искам да се занимавам с оформление и четене на книги. Отначало доста плахо, но с времето все по-убедено, че това е правилният път за мен.

Моментът, в който работиш по нова книга на Ракета

Черешката на тортата! Изключвам си мейла и телефона, пускам си нещо джазово на слушалки и потъвам в текста. Целият процес протича доста подобно на медитация, макар и активна. Обичам да рисувам и да отхвърлям идеи за корици, да търся подходящи шрифтове или ръчно да изписвам буквите, да питам колегите това или онова дали им харесва и безскрупулно да премахвам всичко излишно.

Моментът, в който ровиш в ума си за постерни идеи

Обикновено имам нахвърляни доста идеи, думи и/или цитати наоколо ми, така че рядко се налага да мисля в конкретния момент, просто избирам нещо, което ме привлича. Като основно вдъхновение в мисленето и морала си бих посочил философията на стоицизма.

Моментът, в който се благодари, че инстаграм съществува

Всеки път, когато открия нов български дизайнер/илюстратор, за когото не съм чувал по-рано. Невероятно е колко много талантливи и начетени хора има в България, иска ми се да видя и повече подкрепа към повече от тях.
Моментът, в който започна да напипваш личния си стил като артист
Тъй като мисля за себе си като за графичен дизайнер, а не като за артист, стилът ми се определя от поставения проблем повече, отколкото от нещо свойствено само за мен. Като характерни за мен бих определил безсерифните шрифтове, минимализма и, разбира се, шегичките!
Моментът, когато откри книгата, която би казал на всеки да прочете
Такъв момент възниква поне веднъж годишно. През 2020 това беше Доброжелателните на Джонатан Лител – зла и покварена книга, като никоя друга, която съм чел. Монументален художествен труд без еквивалент в световната литература.

В моментите, когато си вземаш заслужена почивка…

Изключвам се от всякаква комуникация със света и отивам на планина. По възможност на преход с продължителност минимум седмица.

Моментът, в който откри най-новото си хоби

Аз съм човек на рутината, така че рядко намирам време за ново хоби, освен ако не чувствам, че даден аспект от ежедневието ми не работи както ми се иска. Последно открих виняса йогата вкъщи, след като доста време не можех да си изградя стабилен тренировъчен режим.

Моментът, който те изкарва извън кожата ти

Когато някой закъснява. Не толерирам загубата на време по никакъв начин.

Моментът, в който чертаеш плановете си за бъдещето

Няколко неща, които искам да сбъдна в най-скоро време: зийн с част от плакатите, които правя през последните 400 дни; един доста продължителен преход в Кавказ; късометражна анимация и може би изложба с кинетична типография!

Георги Вълков е на instagram.com/georgivalk