Така се появява първо на английски адаптираната за деца и рисувана от нея Произход на видовете на Дарвин, която получава номинация за Книга на годината на книжарниците Уотърстоунс ("нещо като Оскарите за книги във Великобритания"), а днес е публикувана на 31 езика. В сметката тъкмо влезе и българският. Сабина прави и графичен дизайн за сериозен списък клиенти, като в почти всичките ѝ работи прораства нишката на природата, нейната любима площадка за игра като дете. Ние пък номинирахме книгата ѝ за "жестока" още от корицата, затова днес надникваме навътре и през часовата разлика говорим със Сабина за всичко от Родопите в детството ѝ до камелиите по лондонските улици днес.
Моментът, в който реши да разкажеш Дарвин за деца
Идеята се появи, докато търсех научни текстове, които да илюстрирам за задача в магистратурата по илюстрация. Твърдо го реших, след като бях изчела няколко страници от оригиналния текст и на пасажа с гълъбите ми стана ясно, че тази книга е брилянтна. Бях много вдъхновена от красивия език на Дарвин и методите му като естествоизпитател.
Моментът, когато дъщерите ти разгърнаха книгата
Голямата ми дъщеря беше критик и тестер, защото е във възрастовата група, за която тя е предназначена. Когато най-накрая видяхме печатното издание, децата бяха поразени, че изглежда като истинска книга от книжарницата. Моите пък радост и гордост бяха примесени с малко страх, защото не знаех как ще бъде възприета по света. Всички автори тръпнат от лошите ревюта.
Моментът от детството, в който ти се иска да се върнеш
Има много щастливи моменти. Магическо време за мен беше, докато израствах в Родопите. След училище се разхождах из гората и събирах растения и находки, които после скицирах и разглеждах под детския си микроскоп. Тези тихи моменти сред природата ми липсват много.
Моментът, в който учуди себе си
Когато реших да напусна науката и избрах креативна професия. Изненадах себе си, роднини и приятели. Може би нямаше да напусна, ако обстоятелствата не се бяха стекли по определен начин. Tогава бях бременна с голямата си дъщеря и бях в пауза по майчинство. Това ми даде възможност да обмисля как искам да изглежда бъдещето и разбрах, че няма да съм напълно щастлива в научните среди.
Моментът на пълно отпускане
Медитация след йога. Дълго време не можех да медитирам, защото мислите ми препускат, когато се предполага да се отпусна. Но открих, че след час йога се получава най-добре. Тялото и дори умът се изтощават от излишна енергия и са готови за почивка.
Моментът, в който срещна страха си
Имам сценична треска и не обичам да говоря пред много хора. Миналата година ми се наложи да участвам в няколко конференции. Бях доста притеснена отначало, но установих, че когато говоря на теми, които дълбоко ме интересуват и ме ентусиазират (като дизайн, илюстрация и Kickstarter), нервността отпада и остава само ентусиазмът. Тази година ми предстоят още такива участия, но вече не се притеснявам толкова.
Моментът, в който ти е най-приятно да започнеш рисунка
За мен началото е малко трудно и е борба на идеята, която имам, спрямо това, което може да се получи на хартия. Най-приятно ми е всъщност по средата или към края, когато рисунката придобие форма и имам поток на работа, в който се усеща лекота.
Моментът, в който си каза, че имаш велико хоби
Фотографията ми е любимо хоби, сега малко съм го зарязала. Веднъж професионалист, на когото много се възхищавам, ми каза, че снимките ми са достатъчно добри, за да работя като фотограф. Но тогава започнах с графичния дизайн и насочих натам креативната си енергия.
Моментът, в който се разхождаш из страхотна градина
В Англия има много – градинарството е изкуство тук и особено замъците и именията имат невероятно красиви зелени части. Вдъхновяваща може да бъде дори разходка по улицата, докато разглеждам камелии и всякакви интересни растения, които красят около къщите.
Моментът, в който си мечтаеш отлично да умееш…
Искам да стана още по-добър писател. Това беше трудната част от създаването на книгата. Илюстрация и наука са ми добре познати, но художественото писане за деца също изисква много умение. Ще продължавам да изучавам това изкуство, докато почувствам същата лекота, с която рисувам например. Това е целта ми в момента.
Сабина Радева е на sabinaradeva.com и instagram.com/SabinaDreams
Книгата Произход на видовете излиза от Сиела с твърди корици за 23лв