10 момента на Севина Николова

Обича да шие, да сънува и да си представя какъв би бил светът, ако го беше създала сама. “Ако можех да правя всичко навсякъде едновременно – щях”, признава още Севина. След математическата гимназия тя записва Инженерен дизайн в ТУ, а през годините потапя пръсти в най-различни други сфери: от цветя и джелато до графичен дизайн и графити. Ако питате нас, стремежът към визуална наслада е нишката, обединяваща заниманията ѝ досега. Ако питате Севина пък, абстрактното изкуство е онова, което ѝ носи най‑много смисъл. Срещнахме я в Instagram, където качва дигитални работи, но знаем и че има цял шкаф с изрезки за колажи, тел, стъкълца и камъчета, чакащи да се превърнат в изкуство. Откъде черпи вдъхновение и защо парфюмът е така важен за нея, четете надолу.

Моментът, когато започваш нова творба
Обичам времето около 10-11 часа, когато вкъщи е най-светло. Правя си кафе, паля ароматна свещ и забравям да ям. Започвам с празна маса и постепенно цялата стая се покрива с хартия, бои, мастила и креда. Същото се случва и като работя дигитално.

Моментът, когато усети, че в теб се оформя око за изкуството
Със същия успех ще се опитам да си спомня кога съм станала съзнателна. Нямам идея, вероятно някога тогава.

Моментът, когато напипа стила си
С всяка линия съм все по-близо. Най-вече се вижда в началната фаза, когато скицирам и съм невнимателна. Постепенно се изгубва, докато детайлите започват да изплуват.

Моментът, когато вдъхновението ти дойде от неочаквана посока
Прибирах се в малките часове след вечер навън и слушах любима банда – Hiatus Kaiyote. Беше хладно и носех парфюм, от който бях обсебена. Комбинацията между музиката и парфюма заформи картина, която да предава точно това чувство.

Моментът, когато се замисляш за времето
Завива ми се свят. Единственият начин да се ориентирам е да го видя като пространствено измерение. Възхищавам се на точката като концепция – частица от време (пространство) с такъв размер, че едновременно вижда всичко около себе си. Към всяка точка принадлежат два конуса – един на всички изминали събития, водещи до нея, и един на всички възможни последващи такива. Стивън Хокинг дефинира границата на конусите като скоростта на светлината. Неуловима е тази точка и въпреки това понякога я виждаме толкова ясно. Един усет, поглед, мисъл. Понякога се вижда най-ясно, като се отдалечиш от нея и някой те пита “Кой е моментът…”.

Моментът, който те привлече към инженерния дизайн
Винаги съм обичала математиката и точните науки. Тази специалност ми се стори като перфектната точка на баланс между тях и изкуството. Избрах я някак по интуиция и знанията, които придобих, ми дадоха още повече свобода в творческия процес.

Моментът, когато сама си уши…
Рокля! От джинсов плат, с тънки презрамки и скрити джобове. Почувствах се независима. От доста време правя крачки, които да ме отдалечат от консумеризма и бързата мода. Модната индустрия е изключително замърсяваща за природата, а за капак дрехите ни са шити от хора, работещи в потресаващи условия, включително деца.

Моментът, когато се запали по абстрактното изкуство
Застанах пред едно почти изцяло бяло платно и не можах да се откъсна. Боята имаше много плавна и нежна текстура със златни цветове и сенки, прозиращи на места. Освен тях нюансите бяха студени. От момента, в който я погледнах, усетих поглъщаща тишина и невероятна меланхолия. Осъзнах, че няма по-ясен изказ от това. Виждам не само чувството, но сякаш и начина на мислене на художника. Виждам как той усеща себе си.

Моментът от денонощието, който би разтеглила
Бих разтеглила момента преди да заспя. Просъницата, като всичко е тъмно и тихо, като затворя очи, но все още гледам. Трудно е да опиша какво виждам, трябва да ме питате тогава или просто пробвайте и вие да задържите точно този момент.

Моментът, когато искаш да се поглезиш
Старая се да се случва всеки ден. Някои дни е с филми, други – с торта за закуска. Когато наистина, ама наистина искам да се поглезя, си купувам парфюм.

Севина Николова е на sevina.nikolova и sevinanikolova