10 момента на Яна Попова

Като дете Яна обича да рисува любимите си анимационни герои, докато мечтае един ден да стане комикс художник. С времето мечтата еволюира, но идеята да бъде визуален артист под една или друга форма си остава. Така стига до гимназията по полиграфия и фотография (НПГПФ) в родната си София, където овладява графичния дизайн. Наскоро пък в профилите ѝ онлайн бял свят видя и проектът, с който завършва Плакат и визуална комуникация в НХА – серия рисувани плакати на групите P.I.F., Ogi 23, Vrani Volosa и Jeremy?, вдъхновени от разговорите на Яна с музикантите. Докато все повече развива стила си, снима любителски и върви към създаването на тениски с дизайните си, тя се мести в Бургас и поема още една житейска роля – тази на майка. Какво я отвежда на брега на морето и къде намира свободата в живота и в изкуството, ще разберете от следващите редове.

Моментът, от който се роди влечението ти към изкуството

Рисувам, откакто се помня. Никога не съм имала съмнение, че искам да се занимавам с визуални изкуства, а графичният дизайн дойде като нещо ново за мен в тийнейджърските ми години – нещо много интересно и скучно едновременно. Предполага да създадеш опаковка на килограм сол и някой да си я купи благодарение на теб.

Моментът, когато разглеждаш ученическите си дизайн проекти

Винаги ми е интересно да се връщам към тях, по-свободни са. Впоследствие, когато човек научава много правила, по-лесно се отклонява от творческата част.

Моментът, когато трябва да опишеш стила си

Харесвам свободните линии, рисувам на ръка, най-често с черен маркер, а когато искам да добавя цвят, го правя дигитално. Не бих могла да определя стила си, мисля, че той сам се изгражда с времето.

Трудният момент, който не би изтрила от историята си

Без калта няма лотоси. Вярвам, че всяка трудност е била там с причина, и се старая да извличам само ползите.

Моментът, в който стана бургазлийка

В Бургас ме доведе любовта. Тук е по-спокойно, времето тече по-бавно, а понякога имаме нужда да си отдъхнем.

Моментът, когато морето ти беше до колене

Може би първи курс в Художествената академия. Нататък морето се оказа по-дълбоко.

Моментът, който промени живота ти из основи

Определено е раждането на детето ми. И колкото и да ми липсват безгрижието и свободата, не бих го заменила за нищо на света.

Моментите, към които насочваш обектива си

Обективът ми е винаги насочен към ежедневието, към хората. Харесвам репортажната фотография. Харесва ми да наблюдавам какво се случва около мен, а ако успея да го уловя в кадър, това си е изкуство.

Моментът, когато съжали, че камерата не е с теб

Всеки път когато видя рибар, излязъл от книгите!

Моментът, за който мечтаеш сега

Мечтая да рисувам, да създавам собствени неща, да продължавам да се уча и да работя с хора, които ме вдъхновяват.

Яна Попова е на  yanartsp и  yanapopova1682