На официалния ти сайт си описал себе си като “писател, водещ, креативен консултант, управител на фестивали, гуру на научната комуникация и доста срамежлив тип”. Коя от всички тези твои характеристики намираш за най-важна?
Основното за мен е да използвам всичките си умения в това да повлияя някак на обкръжаващата ме действителност, да вдъхновявам и мотивирам хората да видят света с други очи и да го променят към по-добро.

Когато навремето учеше за титлата си по биохимия, предполагал ли си, че след години хората ще те разпознават най-вече като водещ?
Още от малък обожавах да съм на сцена, така че бе неизбежно в един момент да напусна лабораторията и да потърся нова аудитория за науката. Тази мисъл не ме напуска от първия момент, в който погледнах капка вода под микроскоп.

Дисциплината Научна комуникация е абсолютно непозната в България. Моля те, обясни накратко какво представлява тя.
Научната комуникация е смес от медийни похвати и начини да повишиш знанията на онези, които не са научни експерти. Да направиш науката за тях интересна, приятна и разбираема, а също така – да им дадаеш възможност да обсъждат проблеми, които науката винаги повдига пред обществото. Основната цел, поне според мен, е в обществото да има научно грамотна работна ръка. Да даде на гражданите информацията, която да им позволи да вземат смислени решения в живота си. И вероятно най-важното е да върне науката на полагащото й се място в центъра на мейнстрим културата – до изкуството и музиката.

През годините си работил над няколко научни фестивала – сигурно тяхната организация не е никак лесна работа?
Да, организирал съм такива фестивали с различен мащаб и в различни страни. Логистиката може да е доста сложна и със сигурност имаш нужда от талантлив екип, за да постигнеш каквото и да било. Но пък е наистина лесно да направиш един фестивал вълнуващ за публиката, защото има толкова много интересни начини, по които науката може да бъде представяна и изследвана.

Много хора ли се събират на научните фестивали?
Най-голямата аудитория бе на миналогодишния USA Science and Engineering Festival във Вашингтон – събраха се половин милион души. Но това беше най-вече защото събитието бе под патронажа на президента Обама. The Cheltenham Science Festival, на който бях съосновател през 2002, пък привлече около 40 000 души за общо пет дни. Хубавото е, че зрителите винаги са всякакви – от дългогодишни фенове на науката до такива, които за първи път се сблъскват с наука след завършване на училище.

На 12 май ще се включиш в Софийски фестивал на науката. Притесняваш ли се преди първото шоу в България?
О, аз винаги се притеснявам преди събитията. Дори бих се притеснил, ако не се притеснявах, защото приемам тази нервност като част от добрата подготовка. Но веднъж като се кача на сцената, адреналинът надделява и всичко е наред. Всъщност вече няколко пъти съм бил в България – знам, че публиката е чудесна и трябва да съм в отлична форма.

Ти ще водиш Бар Наука – обясни ни какво ще представлява това събитие.
Ще бъде едновременно забавно и образователно, а хората ще обърнат внимание на всички научни поцеси, които се случват около тях, докато те пийват в бара. Например защо кубчетата лед плуват по-високо в уиски, отколкото във вода, защо мастиката помътнява и дори защо имаме махмурлук.

Ще предлагат ли пиене в Бар Наука?
Разбира се, на хората ще се предлага по питие на влизане. Но идеята на събитието не е зрителят да се напие – така трудно ще разбере какво се говори и няма да може да вземе участие.

А ти самият обичаш ли да ходиш по заведения?
О, да, обожавам пъбове – особено онези в британската провинция, с камина и горящи в нея цепеници. През зимата обичам да пийвам Guinness, а през лятото наблягам на Peroni.

Познаваш ли другите водещи от фестивала в София?
Отдавна се познаваме с Марк Луни (водещ на шумно научното Рок китара в 11 измерения на 14 май от 21:30 – б.а.). Той спечели първото издание на FameLab, а аз го поканих да се представи на един организиран от мен научен фестивал в Сейнт Луис. Американската публика толкова го хареса, че настояха той да участва и следващата година. Има защо да очаквам с нетърпение шоуто му.

Франк Бърнет е водещ на Бар Наука, Докторската градина, Главна сцена, 12 май, 21:00, 5лв от eventim.bg
Софийски фестивал на науката е в Докторската градина от 11 до 15 май