13 момента на Лора Щиркова

Неслучайно ви запознаваме с Лора Щиркова около 24 май – празника на българската азбука, просвета и култура. Лора завършва Графичен дизайн и Плакат в НБУ, а към края на следването си отива в Испания по обменната програма Еразъм. Докато е там, интересът ѝ към буквите и калиграфията се задълбочава, затова решава да се гмурне и в шрифтовия дизайн. Със стипендия от Тук‑там тя заминава да специализира Type & Media в Кралската академия в Хага, а после изкарва и стаж в студиото за шрифтов дизайн Blast Foundry. От няколко месеца си е обратно в България, като дели времето си между калиграфията, типографията, дизайна на лога и създаването на шрифтове. Един от тях – Рубина, съвсем скоро ще види бял свят. Междувременно част от работата ѝ може да се види и в груповата изложба 30 букви в Bogodome, посветена на българската азбука и калиграфия. Преди да се запътите натам обаче, надзърнете заедно с нас в света на Лора.

Моментът, когато откри графичния дизайн

От малка имам афинитет към изкуството, който впоследствие се трансформира в изучаването му чрез практика – ходех на уроци по рисуване и живопис, докато бях в гимназията, и ми се стори като логична стъпка да премина към графичния дизайн. Първите дизайнери, които ме вдъхновиха, бяха Дейвид Карсън, Пол Ранд и Паула Шер.

Моментът, когато замина за Испания по Еразъм

Възможността да бъда там, да уча и говоря на испански беше сбъдната мечта. Научих много и бях концентрирана върху това да взема максимално много от престоя и обучението си. Най-трудният етап беше Ковид – изкарах го в пълна изолация. Любими моменти: отидох на първата си конференция за шрифтов дизайн в Малага, а на дизайн фестивал се запознах с Дейвид Карсън.

Моментът, в който буквите ти станаха слабост и сила

Превърнаха се в моя слабост в момента, в който усетих притегателната им мощ. Беше неизбежно с времето да се трансформират в моя сила. Първият ми досег с тях беше през калиграфията – помня вълнението и радостта от откритието ми. Усетих го като много мое нещо и задълбочих опита си в Type & Media.

Моментът, когато обясняваш важността на българската кирилица

Българската форма на кирилица е част от нашата идентичност и история пред света, нашето културно наследство, затова е редно да я пазим и развиваме. Специалното ѝ е, че съдържа по-овални букви, за разлика от руската форма на кирилица, която е правоъгълна. Също така формите ѝ са базирани на курсивното изписване и е по-предразполагаща за четене.

Моментът, когато гледаш първите си калиграфски опити

Пазя ги, разглеждам ги с любов. Помня с какъв хъс и отношение пишех и пробвах от всичко. Някои калиграфии оттогава са малко по-наивни, други по-смели. Всички ми служат за източник на вдъхновение и ги възприемам като част от творческия ми път!

Моментът, в който се изправяш срещу белия лист

Два сценария. В първия се сблъсквам с паниката. В такъв случай просто изваждам вече започнат лист, който да ме предразположи, и рисувам на него, докато се отпусна. По-малко напрежение изпитвам. Във втория сценарий не мисля, а действам направо.

Моментът, когато изхвърляш една идея на боклука

Пазя почти всички скици и идеи. Дори да не са станали част от проект, те са част от процеса, в който съм стигнала до идеите, които се реализират. Просто някои идеи са по-подходящи от други – по-убедителни и целенасочени.

Моментът, когато си на лов за нови арт материали

Хартии, картони, мастила, бои, четки, нови инструменти за писане… Някой трябва да ме спре да не си купя от всичко!

Моментът, когато вдъхновението идва от необичайна посока

Колкото повече човек експериментира творчески и позволява и на живота да се случва, толкова повече идва и неочакваното вдъхновение. Някои идеи ми хрумват, когато извършвам съвсем различни дейности.

Моментът, когато имаш нужда да презаредиш батериите си

Презареждам със спорт, време за себе си, разходка сред природата и до морето!

Моментът, в който обичаш да си сама

Сигурно 70–80% от времето. Освен работата си обичам да рисувам за удоволствие и без цел, както и да си пиша в дневника, а напоследък започнах и да слушам повече аудиокниги.

Моментът, когато пребори свой страх

Когато преди 4 години покрай курс по предприемачество се осмелих да изляза пред 100+ човека и да направя презентация за проекта ни от програмата. Беше изключително освобождаващо и отключи в мен още по-голям интерес към това да говоря пред публика.

Моментът, който нямаш търпение да достигнеш

Да завърша и публикувам шрифтовете, които започнах по време на магистратурата си – Рубина и Мело. Много бих се радвала да виждам тяхното приложение и да се използват от дизайнери за хубави проекти.

Лора Щиркова е на loraincolors.com и  loraincolors

Изложбата 30 букви е в Bogodome (ул. Ген. Гурко 27) до 9 юни