Първата работа на Аня там е да вкара мястото в 21 век, като му създаде нова визуална идентичност, а ние тук проследяваме процеса заедно с нея на 26 май, когато гостува на Typofest в Пловдив. Ето я причината да ѝ подадем ръка за здрасти, а тя какво пъха в нея? Страстно аренби за плейлиста ни, нова дума за речника ни (амбидекстър някой?) и не 7, а цели 16 топ момента.
Моментът като дете, когато мислеше да ставаш…
Първо мечтаех да работя в кухнята на болница. Наблюдавах жените там, като посещавах баща си, който е лекар, и си мислех как да управляваш храната е най-могъщата позиция на света. Като тийнейджър, разбира се, исках да съм поп звезда. После най-накрая осъзнах, че наистина обичам да рисувам.
Моментът, когато откри стила си
Не помня да съм го откривала. Още търся. Но ме изкушава всичко геометрично, просто, изчистено, с изтънчен детайл. Обичам и хубавата типография в графичния дизайн.
Моментът, когато забеляза, че и буквите са изкуство
Помня го добре. Бях на 6 и гледах как дядо прави калиграфия. Беше изумително, защото той е амбидекстър и със страшна прецизност действаше с двете си ръце едновременно.
Моментът, който те тласна към феминизма
Предполагам целият ми живот ме е водил натам. Растейки в Полша, често се случва да се убедиш, че полът има значение и да се родиш жена е губещата опция. Помня колко чувствителна бях като дете към всяка неправда и неравенство, особено свързани с пола. После в университета работите ми все залитаха към феминизма, без да го осъзнавам. Чак преди има-няма 8 години достигнах до момента да мога съзнателно да свържа точките.
Моментът, когато гледаш работите на любим артист
За щастие вече не се сравнявам с други артисти или други хора изобщо. Ако видя някое зашеметяващо произведение на изкуството или дизайна, си мисля "Уау", "О" или "Проклет да си!". Нямам конкретни идоли, но се възхищавам на много артисти – като Katarzyna Kobro, Ewa Partum, Cy Twombly или Ana Mandieta.
Моментът, когато стана част от Варшавския музей
"О, боже! Какво е това място?" Сериозно. Това беше първият ми сблъсък с обществен, исторически музей и бях дълбоко шокирана от процедурите, стила на работа, хората. Музеят, в който влязох преди 5 години, вече не съществува. Сега е много променен и модернизиран. Най-хубаво ми е, че имам креативна свобода, занимавам се с интересни културни проекти и правя нещо, в което вярвам, с наистина страхотен екип.
Моментът, когато влизаш в друг музей
Определено съм професионално изкривена. Вглеждам се как са направени нещата технически, анализирам визуалната комуникация и ориентирането из музея. Последният, който ме впечатли, е Rijskmuseum в Амстердам – истинско произведение на изкуството.
Последният момент, когато излезе от комфортната си зона
Като се върнах към рисуването след почти 10-годишна почивка.
Моментът, в който купуваш изкуство за вкъщи
Харесвам празни стени, не закачвам много неща по тях. Иначе последното нещо, с което се сдобих, беше в замяна за едно мое лого – абстрактна маслена картина, нарисувана през 80-те от бащата на клиента ми, който е самоук. Обожавам я.
Моментът, когато се влюби в сивото
Определено не беше любов от пръв поглед. Предвид, че израснах в соц ерата, когато всичко беше сиво, не харесвах нищо, доближаващо се до него. Чак години по-късно оцених този красив, многоизмерен цвят.
Моментът, когато нищо не се получава и ти трябва почивка

Спя. Да, толкова скучна съм.

Моментът, в който така се провали, че чак беше смешно

Когато се опитах да си изправя косата. А ако говорим за изкуство, живописта е сфера, в която все се провалям и пак не се отказвам.
Моментът от живота си, с който най се гордееш

Че взех неразумното решение да уча изкуство.
Бъдещият момент, до който би превъртяла времето

Ваканция!

Моментът, който ти дава криле
Да слушам Сабрина Клаудио.
Моментът, който те приземява
Да съм с котките си. На тях просто не им дреме за всичко онова, което ме стресира.

Аня Швятловска е на behance.net/aniaswiatlowska

Typofest е от 21 до 29 май в София и Пловдив
Програма и билети на typofest.bg