В Червената къща се откри Forget Your Past на Никола Михов. Заглавието е вдъхновено от графита, който “украсява” паметника на БКП на връх Бузлуджа. Обратно на този призив Никола е събрал стабилна фотодокументация от над 150 паметника на соца. Тяхното състояние днес е достатъчно красноречиво за политическите и социалните процеси, които протичат в обществото ни през последните десетилетия.
Вместо в паметниците швейцарската фотографка Дорис Петер е уловила същите тези процеси в лицата на хората, които е срещнала по улиците на София преди години, в зората на демокрацията. Показва ги сега, за да можем да направим и съпоставките, и поучителните паралели, които са ни нужни, за да разберем какво всъщност се случи с прехода. Фотографиите є под общото име София на дневна светлина 1990–2001 могат също да се видят в Червената къща до 29 ноември.
Докато фотографите издирват най-контрастните свидетелства на миналото в настоящето, една друга изложба връща колелото още по-назад. Материалът, показан в нея, е прибран директно от улицата и от ежедневието. С плакати, обхващащи няколко десетилетия от 50-те до 90-те години, ОП Стара София и Софийският исторически музей правят една цветна и малко носталгична ретроспекция на миналото. Експозицията Да погледнем назад с куратор Теодора Мешекова е подредена в Кафе-галерия в подлеза пред Министерския съвет, автори на оформлението са Бора Петкова и Даниела Радева.