2023

MÅNESKIN
RUSH!

Италианската рокенрол банда подпали сцената на Евровизия само преди година и половина и оттогава ѝ е трудно да слезе от музикалните екрани, към които се обръщаме. Вече не сме в ерата на ZITTI E BUONI, но тази година окачиха с рифове, бас линии и хармонии The Loneliest, Supermodel и If I Can Dream. Същите влизат в RUSH!, а концепцията е продължение на албумa им от 2021 Teatro D’ira: Vol. I. Когато питат вокалиста за мечтана колаборация, Дамиано отговаря смело с името на корейската поп група Blackpink. Не гарантират такова нещо на 20 януари 2023, но нищо не пречи да се надяваме.
LANA DEL REY
Did You Know That There’s a Tunnel Under Ocean Blvd


Баладата с това име излезе в началото на декември, а атмосферната стойка вътре не може да се обърка с присъствието на никой друг артист. На 10 март чакаме и едноименния албум, а през това време разплитаме текста на Ocean Blvd, който ни кара да визуализираме „мозаечни тавани, изрисувани плочки на стената“. Заглавието е референция към истински тунел, който се строи през 1927 в Лонг Бийч, Калифорния. Затворен е точно 4 десетилетия по-късно, но още е там, призрачно запазен през времето, напомнящ на изоставените метростанции в Ню Йорк. Накъсани ноти и сурова емоция потичат през парчето, което само леко повдига крайчеца към албума.
PARAMORE
This Is Why


Минаха почти 6 години от последния им албум After Laughter, който се разтегна и в турне. След лични проекти групата се събра в началото на тази година, за да пробва да сглоби няколко хармонии като в доброто старо време. This Is Why беше обявен през септември, когато излезе и сингълът със същото заглавие. През десетилетието 00 Paramore бяха пънк аутсайдерите, които без притеснения вдигаха среден пръст и бяха гласът на всички неразбрани. Е, сега продължават в същия дух с осемдесетарско денс намигване под посланието „Или си с нас, или го запази за себе си.“ Едноименното парче е хриптящ химн и всичко сочи, че цялото LP ще е с този тон. Сега само чакаме 10 февруари.
GORILLAZ
Cracker Island


Любимата ни виртуална банда е особено активна тази година, като вече чухме сингли, в които музика извиват хора като Стиви Никс, Bad Bunny, Beck и Thundercat. С този албум измислените герои, които играят зад инструментите – Noodle, Russel, 2D и Murdoc, влизат в ново измерение. Кухите тонове ги издигат все повече и след толкова много албуми звукът им все още се нарежда в топ 10 на най-иновативните и изваяни алтернативни рок пинизи. Истинските хора зад анимациите Деймън Албърн и художникът Джейми Хюлет ни казват да очакваме нещо диво, а то се приземява в слушалките ни на 24 февруари.

2022

MITSKI
Laurel Hell

Тъмни синтове, хрупкави китари и индустриални очертания – така прозвуча албумът, който Mitski не искаше да прави – Laurel Hell. В музиката ѝ винаги се е прокрадвало чувството на безнадеждност, която струи през очите на човек, видял прекалено много от жестокия свят. Mitski винаги поставя дистанция между себе си и феновете, а Laurel Hell звучи с недоволен инди поп нюанс, който прибираме след всяка дума. Албумът ни подава умора в 11 песни и това е начинът на Mitski да даде на себе си още един последен шанс.
Kendrick Lamar
Mr. Morale & The Big Steppers

Единственият рапър, който печели наградата Пулицър. 5 години минаха, откакто въртим албума DAMN!, а Кендрик през това време се е обръщал към себе си, за да ни поднесе цяла драматургия под името Mr. Morale & The Big Steppers. В основата на този албум се придвижва фънк и соул пулсация под директните му хип-хоп рими, които са на ръба на подигравката. Въпреки че съществува известна тромавост тук, той отново не пропуска да ни напомни кой е. В Mr. Morale & The Big Steppers Кендрик осъжда по-скоро себе си, и то както го може най-добре.
THE WEEKND
Dawn FM

След като разби всички класации с After Hours, Абел Тесфайе a.k.a The Weeknd се завърна с нова концепция. Dawn FM е неговата представа за радио, което човек би слушал в чистилището по пътя към смъртта. Водещият е Джим Кери, а припевите са ледени, барабаните на мястото си, а посланията напомнят за дните, когато The Weeknd пееше за ъндърграунд далавери. Обмислено, хващащо и изпъкващо с ретро поп цветовете си – слуша се от първото до последното парче.
SAULT
Untitled (God)/Today & Tomorrow/Earth/11/Aiir

Мистериозният британски колектив, който в основата си светва прожекторите към продуцента Inflo (работил с Little Simz и Майкъл Киванука), издава по два дългосвирещи албума от 2019 насам. Тази година са цели 5, като успешно смесват аренби, боса нова, реге, госпъл и соул. Те не дават интервюта, нямат снимки заедно и досега не са имали турне или участие във фестивал. Затова не знаем откъде събират енергията и приходите, за да изкарват добри песни постоянно. Е, може би фактът, че Inflo е продуцент на три от парчетата от последния албум на Адел, обяснява нещата донякъде.