Свири на пиано зад проповедите на баща си, но на 15 случайно се сблъсква с парчетата на The Rolling Stones и Black Sabbath и се обсебва от това, което най-много трябва да избягва. Започва да обикаля света с електрическо пиано Фендер Роудс (което при него често звучи китарно), свирейки рокенрол, блус и пънк блус в банди като Black Diamond Heavies и Тhe Immortal Lee County Killers. Не можем да кажем, че музиката му е красива. Със сигурност обаче ни кара да чувстваме бълбукане, което ще избухне, когато Джеймс заръмжи до барабаните на Ливия Ранали в подземното пространство на Amok.
MIGHTY MAN

 
Блусарската горелка от последния албум на Лег, Blood on the Keys, е доста по-лукавата версия на оригинала от Mungo Jerry. Тази тук се поклаща върху инди-рок вълна с нещо от Том Уейтс във вокалите, но по почти същия безгрижен начин успява да ни привлече. Ако има място, бихме пробвали да се залюлеем в един буги-вуги танц – и без това настроението носи тирантите за суинг.
ST MICHEL SHUFFLE

 
Пак излиза от Blood on the Keys, но ни говори с доста по-различно отношение от останалите парчета в албума. Органът пулсира в задната част на песента, докато тънко пиано реди тонове отгоре с класически струни помежду им. Те имат заряд, който би ни изкарал на разходка из Париж, когато нямаме нищо против да търкаляме евтините си обувки по тесните павирани улички.
DIRTY SOUTH
 
"Писана е от моя скъп приятел и герой Боб Ройтер. Това би минало през ума на човек в 5 сутринта, когато не може да спи, облян в собствената си пот", казва Джеймс. Електронното пиано е наоколо, готово да се разплаче под режещия тон в гласа на Лег, но в колоните ни звучи наперено. Перфектно начало на едно адско пътуване през ритащия албум Below the Belt от 2015.
HAVE TO GET IT ON
 
Това тук e сурово – нещо, което бихме сложили на рафта "траш рок, нажежен до червено". Отваря първия солов албум на Джеймс, Solitary Pleasure, наситен с добре аранжирани кавъри. Той е записван в рекордно студената зима на 2010 в Тенеси, в най-старата църква в окръг Ръдърфорд, която сега е дом на аналоговото Grand Palace Studio. Стискаме палци този патрон да се изстреля и в сета на живо след няколко дни.

Джеймс Лег е в бар Amok на 26 ноември от 21:00 срещу 15лв от epaygo.bg