После щастливките се разпадат, но само за да може Ник Кейв да издаде първото ѝ EP It’s All Self Fellatio през 2013 и да я вземе на турне с The Bad Seeds. Един къс и два дълги албума по-късно Шилпа влиза и под НДК, а ние разгряваме за концерта ѝ на 27 юли със следващите 4 парчета.

BURNING BRIDE          
  
Гласът ѝ се лее като течен брокат над тъмните вопли на орган, китара и глокеншпил, докато Шилпа описва зловещи ритуали от миналото на предците си. Burning Bride отваря света на Last Year’s Savage от 2015, който е толкова изкривен, колкото и състоянието ѝ по време на записите и точно това ѝ харесва. "You’ll be lucky when she runs/ Out of desire/ Sunshine when her corpse is on fire" рисува картината на индийска булка, изгаряна жива след смъртта на съпруга си – стара практика в хиндуизма, която е забранена едва когато се разкрива, че от нея печелят свещениците, а не бога.
MORNING TERRORS NIGHTS OF DREAD    
        
  
Когато се врязва в нощния живот на Ню Йорк, Шилпа дълго време събира парите на входа в бар Pianos в долен Ийст Сайд. Оттам вади късчета цинични спомени, които пуска в албума Door Girl без капчица самосъжаление, а Morning Terrors Nights of Dread е едно от тези бижута, блестящо от началото до края. Между пънкарския облак и острия вокал, който ядно напява "Cold sweats through my arteries", тя нарочно намества бонбонени мъжки беквокали, когато нормата все още е да се използват женски.
SHOOT THIS DYING HORSE      
     
Тъгата в тази песен за разядени сърца е като изсипана в бар, замъглен от цигарен дим, точно преди дневните птици да се събудят и тъкмо след като нощните са заспали. В този кратък момент светът е притихнал, а уморените думи на Шилпа се давят зад барабаните и ехото на меланхолична китара. Вдъхновението ѝ идва след Long Strange Trip – документален филм за шейсетарската психеделична рок банда Grateful Dead, за която казва: "Никога не съм се смятала за тяхна заклета фенка, но има нещо в музиката им, което ме кара да пиша. Имат този ефект върху мен, още откакто започнах да композирам."

SHILPA RAY’S GOT A HEART FULL OF DIRT    
      
    
Това е парчето, което пише за Door Girl, след като получава ред откази от звукозаписни компании, така че накрая ядосано им дава "кукичката", която им липсвала. Сред бучащи перкусии и леки китари певицата включва язвителното си чувство за хумор, заявявайки "I’m a walking parody". Всички си даваме подобна самооценка понякога, но колко хора го правят с размаха на поп песен от 60-те над тема, актуална във всяко едно десетилетие.

Концертът на Шилпа Рей е в B-Side на Mixtape 5 на 27 юли от 21:00, 17лв от epaygo.bg