4 парчета на … The Comet is Coming

Всичко започва, когато клавиристът Дан Лийвърс, а.к.а Danalogue, и барабанистът Макс Халет, или Betamax, обикалят сцените като Soccer96. Но една висока сянка е на всеки техен гиг, а на един от тях я виждат до сцената, хванала саксофона, готова да изстреля шокова вълна от ноти, които да наелектризират всичко. Това е саксофонистът Шабака Хъчингс. Няколко седмици по-късно си запазват студио за 3 дни и изливат часове ню джаз експериментална музика, която издават под името The Comet Is Coming. Образите към техните 3 албума идват от Космоса, науката и нискобюджетните филми, а сега се спускат по звездите и тук. Но преди това ви пускаме 4 парчета, за да влезете в тяхната космическа UK лента.

Summon the Fire
Албумът, от който излиза тази песен, Trust in the Lifeforce of the Deep Mystery, е дълбоко повлиян от електронните импулси на хора като Flying Lotus и легендарните джаз пулсации на Sun Ra. Summon The Fire звучи почти фестивална, облята с линии, които ни приковават веднага към това, което инструментите на лондонското трио имат да ни казват. С бързи перкусии и мощен саксофон, това определено е едно от парчетата, които с нетърпение чакаме на живо.

Blood on the Past
Една от композициите, които слагаме в графа „подценени“, без да се замислим. Разбираме, че това е една от по-тежките им песни, която слага поетесата Кейт Темпест в центъра. Тя размахва стихове за капитализма, социалната изолация и безгрижието, а инструменталът се движи заплашително под думите ѝ. В посланието нашият край не идва от огнена експлозия, а от ерозията на отношенията между хората. Кристална и едновременно мръсна, Blood Of The Past изисква известно мълчание.

Code
Hyper-Dimensional Expansion Beam е албум, който ни праща на по-различен тип пътешествие – дори малко по-космическо от всички останали. Тук групата разширява своите експериментални рамки и засилва един от късовете Code, за да ни махне главата. Това парче е правено, за да подпали тълпата от първите вибрации. Треската вътре ни кани на дансинга и изисква цялото ви внимание.

Atomic Wave Dance
От същия албум се спираме на Atomic Wave Dance, където саксофонът на Шабака звучи като куршум, посрещнат само от въздуха. Тук тримата музиканти се движат в перфектен синхрон и става ясно, че всеки един елемент е на мястото си. Което е достойно за възхищение, след като знаем, че целият Hyper-Dimensional Expansion Beam е записан за 4 дни в английската провинция, откъдето за нашите трима герои извира клаустрофобия и затворена енергия на изчакване.

Sofia Live Club, 12 май, 21:00, 30 лв. от epaygo.bg