5 години Литературни маршрути

Вече 5 години вървим по стъпките на най-значимите пера на българската литература, запознаваме се с писатели и общественици, преобърнали образа на София, летим през улиците на столицата, понесени на крилете на поезията и се запознаваме с чудатите истории на големите творци, оставили вечен отпечатък в родното слово. Разбира се, говорим за любимите ни Литературни маршрути на Прочети София, които празнуват 5-ата си годишнина с гостувания на някои от водещите поети и литературни теоритици от предишните издания за новия сезон на инициативата през май, юни, юли и септември.

На 17 май от 18:30 се чакаме пред църквата Св. Седмочисленици, за да потеглим По стъпките на Човека с широкополата шапка, иначе казано, писателя, поет, политик и активен общественик Трифон Кунев. Пролуката, през която надникваме в живота на твореца, отваря философът и журналист Тони Николов. „Чували ли сте за този писател, известен с псевдонима си Ланчелото, наричан още Рицаря на печалния образ?“, пита Николов, но въпросът му е по-скоро риторичен – самият той нарича Трифон Кунев „незаслужено забравен писател“. Кунев е автор на отличните примери за българския символизъм Хризантеми и Зарници, но пише и сатира. Неговите Весели злополучия са изключително успешни между двете световни войни, а сборникът му с фейлетони Ситни, дребни… като камилчета е смятан за последната „свободна книга“ след 1944 година, забранен до 1989 г.

Трифон Кунев – рисунка на Александър Божинов, 1922

Продължаваме литературните приключения на 22 май, отново в 18:30, като този път заедно с поета, драматург и радиожурналист Радослав Чичев вървим по следите на поета и драматург Иван Радоев. По време на разходката, гръмко озгаглавена Аз съм направен за чудене!, науаваме за приятелството на Радоев с Никола Фурнаджиев и Ангел Каралийчев, потъваме в артистичния живот на 50-те, 60-те и 70-те години на миналия век и слушаме гласа му и негови стихотворения. Отправната точка този път е Софийската опера и балет от страната на улица Врабча №1.

Иван Радоев

Следваме поезията и на 29 май, когато се промъкваме в Задните дворове на града през очите на Атанас Далчев. От 18:30 пред Столична библиотека поетесата Албена Тодорова ни повежда на Разходки из улиците и думите на Атанас Далчев, като маршрутът е изцяло посветен на текстовете на автора, а не на детайли от биографията му. Събитието бележи 119 години от рождението на поета и по този случай се вглеждаме през времето в опит да съзрем града през пластовете промени, които годините неизбежно наслояват върху познатите улици.

Атанас Далчев

В тазгодишното издание на Литературни маршрути фигурират и две по-необичайни разходки, които не ни развеждат през различни градски пространства, а откриват кръстопътя, на който се срещат литературата, науката и изобразителното изкуство. Малчуганите прекарват Още един ден в музея на 27 май, когато Зорница Христова и Тодор Петев (авторите на едноименната книга) запознават хлапетата с някои от най-ярките персонажи от последния етаж на Националния природонаучен музей – пеперудите, великанските комари и пчелния вълк. От плюнкотворката до пчелния вълк: един ден в Природонаучния музей със Зорница Христова и Тодор Петев започва в 11:00, а локацията се съдържа в заглавието: Националния природонаучен музей при БАН.

На 4 юни от 16:00 посещаваме друго музейно пространство – Националната галерия Квадрат 500, където ще ни чака поета и драматург Стефан Иванов, за да ни напътства да погледнем някои от произведнията в колекцията през личната, асоциативна или историческа литературна нишка, която криволичи сред имената на Хемингуей, Жюл Паскин, Франц фон Щук, Мария П. Василева, Утагава Кунимаса, поета Никола Петров и художника Никола Петров, Дора Габе, Пейо Яворов, Хенри Мур и много други. След събитието маршрутът ще бъде достъпен под формата на безплатен музеен аудиогид, част от новата аудио програма на Гледане с разбиране, които са и партньори на музейната разходка.

Литературни маршрути продължават и през юли и септември със събития, посветени на творчеството на Христо Смирненски, на поредицата внезапни и кратки Градски четения, на есето, на Димитър Воев, както и първия Литературен маршрут на Витоша. В рамките на Нощ на литературата 2023 пък ще се разходим между редовете по тъмно, защото думтие никога не спят.

В програмата присъства и специално събитие в чест на Марин Бодаков. В негова памет фондация Прочети София възстановява унищожената през 2018 година пейка във формата на буквата „Ш“, която бе придружена от негово стихотворение. Пейката е част от проекта Скритите букви, който празнува уникалните букви от кирилицата, които нямат графичен аналог в латинската и гръцката азбуки – 14-те пейки-букви бяха разположени из града, създавайки обособени кътчета за четене. Новата пейка ще бъде разположена и съхранявана в парк Военна академия Г. С. Раковски, като поставянето ѝ ще бъде съпроводено от четене и разговор за поезията на Марин Бодаков, както и за неговата журналистическа, редакторска и преподавателска работа. За повече детайли следим страницата на Прочети София.