The Lounge Society
   
Британската четворка млади надежди (видът им предполага да не бъдат допускани на повечето места, на които свирят, ако не бяха… ами, бандата) са от новата вълна талантливи музиканти, идващи от процъфтяващия в това отношение Йоркшир. Дебютният им сингъл Generation Game излезе преди месеци: 5 минути неподправен пост пънк, примесен с оттенъци психеделичен рок и нихилистично описание на настоящата политическа обстановка във Великобритания (с препратки към голямата депресия от 30-те). Тези дни бледите юноши рецидивираха с втори сингъл, от който отново ще ви изгърми умът. И (може би) ще ви се прииска "да танцувате върху останките от света", вместо да го оплаквате.

Арлоу Паркс

     
В края на октомври 20-годишната британка с глас от мед и масло обяви, че планира да влезе в новата 2021 с издаването на дебютния си албум Collapsed In Sunbeams. Албумът, предвиден за 29 януари, е поредица от картини и портрети на хора, "които са повлияли и оформили тийнейджърските ми години". Hurt, Black Dog, Green Eyes и Caroline са изтеклите вече сингли, които да преслушате. Подсказваме, че са маркирани от емоционалност с всякакъв знак, универсална нежност и тъжовна носталгия (доколкото това чувство е възможно при един едва прекрачил в зрелостта си човек).

Bingo Club

   
Глътваме малко ретро въздух от Франция със сравнително новата банда и чисто новото ѝ EP Separated. Предвожданата от младия пътешественик Мартен команда обикаля света (от Европа през Сахара и Хималаите до слънчева Калифорния), за да търси съкровища и да ги върне обратно под формата на парчета. Написани са на английски, френски или испански, изпети са соло или в дует, като основната формула винаги е една и съща: топъл глас, хубав рок и оцветена в меланхолия атмосфера.

Gystere

   
С естетика, балансираща на ръба на кича, и композиции, смесващи фънк, прогресив рок и карибски ритми, Gystère се утвърди като един от най-интересните изпълнители на френската сцена към момента. Малките подробности често ни помагат да разпознаваме страхотните албуми и случаят тук е точно такъв. Парчетата в дебютния A Little Story носят експериментален дух. Те са девиантни, свежи и разкриват многопластовите интереси на Gystère: от DJ през пианист до композитор на късната емисия по френския Canal+.

Black Country, New Road

   
Бандата е откритие (както много други надежди на британския рок) на лондонския лейбъл Speedy Wunderground, но днес е поставила подписа си върху договор с Ninja Tune. Формацията е разточителна като за рок банда: седмина музиканти (китара, бас, барабани, саксофон, цигулка и клавишни), а броят сингли в актива ѝ – скромен: само два. Излиза обаче дебютният албум For The First Time, който май обещава да е сензацията на зимата. "Искахме да звучим точно както на живо", обяснява саксофонистът. Албумът (с 4 до 9-минутните му композиции) е "акуратно представяне на нашите осемнадесет месеца съществуване", добавя и вокалът на бандата.