Дявол да го вземе, трябва да бъдете добри
"Здравейте, младенци. Добре дошли на земята. Горещо е през лятото и студено през зимата. Земята е кръгла, претъпкана и алкохолът е разрешен. В най-добрия случай, чеда, ви давам стотина години тук. Има само едно правило, което знам – Дявол да го вземе, трябва да бъдете добри". Така Елиът Роузуотър (главният герой от Бог да ви поживи, мистър Роузуотър – безмерно богат, чудато откачен и главозамайващо сърцат джентълмен), се готви да приветства току-що пристъпилите на този свят съседски близначета. Съветът е подходящ за всяко невръстно човече. Разказва му в кратце за предимствата и недостатъците на Земята и го подготвя за най-трудната житейска задача, която му предстои – Дявол да го вземе, да бъде добър!

Трябва да внимаваме какво претендираме, че сме
"Ние сме това, което претендираме, че сме, затова трябва да внимаваме какво претендираме, че сме", казва Вонегът в предговора към Майка нощ. И го доказва по-нататък в романа, разказващ за американеца Хауърд Камбъл-младши, който живее в Германия, не вярва в политика и не желае да сътрудничи на никого. Интересува се единствено от изкуство и от обичната си съпруга (от тяхната "нация за двама", както самият той я нарича), но не щеш ли се оказва въвлечен в нацистка пропаганда, авторство на кодирани съобщения до Щатите, израелски съдебен процес и в крайна сметка – непримамлив житейски завършек.
Съветът е подходящ за всеки, който в този или онзи миг, се опитва да се прави на интересен. Опитът показва, че това винаги приключва със съдбовен шут отзад.

Захванете се с изкуство
"Ако искате наистина да нараните родителите си, а не ви стиска да станете обратен, най-малкото, което можете да направите, е да се захванете с изкуство." Съветът е от Безотечественик – един от последните му депресивно-шегаджийски романи, в които Вонегът умува над тежки житейски въпроси. Ако тъй или инак се разбирате родителите си, моля не го вземайте под внимание. Ако все пак сте решили да се занимавате с писателска дейност – "не слагайте точка и запетая. Този знак е нещо като травестит и хермафродит. Единствената му цел е да покаже, че имате висше образование." Освен, разбира се, ако нямате. Тогава пейте под душа.

Бъдете нащрек за признаци на живот
"Ето това е главното, което имам против живота – човек твърде лесно прави най-ужасни грешки, докато е жив", казва основното действащо лице в Точния мерник, имайки предвид познанството на баща му с Хитлер и собствения му неволен изстрел, изпратил съседката в небитието. Излиза, че ще ви е далеч по-спокойно, ако самият вие сте там (в небитието) и изобщо не ви се налага да напрягате умове и сили, за да правите цялата онази поредица удачни или не избори (наречена съдба). И ето тук идва съвсем логичният, макар и доста мракобесен съвет "към още неродените, към всички невинни прашинки от безликото небитие – Бъдете нащрек за признаци на живот!"

Така е то
Прословутата, повтаряна като мантра от първата до последната страница на Кланица 5, фраза е силно емоционална и в същото време – напълно лишена от емоционалност. Нещо като "дали ще е черно или бяло все си е майката е****", но казано с особена достолепност на фона на Дрезденското клане. Съвет тук няма. Освен това, че животът ви би бил далеч по-приятен, ако приемате нещата точно така, както пристигат. Драмата е неприятел. Така е то!