50° по-топло

За да отпуснете юмрука на студа навън, хванете гореща чаша с нов вкус – сипваме ви три върховни комбинации, които не изискват време, а само да се сетите.

Шоколад + фъстък

Този горещ шоколад се плъзва по небцето като най-кадифено блокче заради отличния си бонус: фъстъчено масло. Приготвя се за няколко минути, като първо на среден огън сгрявате чаша мляко, добавяте щедра лъжица от маслото и бъркате, докато се разтопи. Тогава е готово да поеме към половин натурален шоколад и малко кафява захар. Тук идва тайната съставка, която ще го разнежи тотално: лъжичка кокосово масло, добавено накрая и разбъркано добре. Дано забелязвате и колко полезно е всичко, освен че очевидно е толкова декадентско.

Мляко + куркума

Рецептата е от Индия, където му казват златно мляко и наистина има нещо благородно в тази напитка: подправката в нея ви доставя антиоксиданти, вдига имунната система, дава манган и желязо (затова и е така популярна напоследък във всичко от шейк до палачинки). Трябва само да затоплите млякото и щом започне да прави балончета, но преди да заври, за две чаши слагате чаена лъжица с връх куркума. Добавяте мед, колкото ви е драго, и е готово – меко и леко течно злато. За щипка пикантност сложете и малко кардамон или джинджифил.

Чай + ябълка

Ако се чудите каква промяна да въведете в обичайния си чай, опитайте тази: вместо с вода, запарете го в горещ ябълков сок. Щом го загреете, слагате черен чай вътре и след минута-две чашата вече топли шепите ви. Но защо да събирате този чай с ябълка? Защото вкусовете им се допълват мелодично, щом дълбокият аромат на листенцата срещне сладостта на плода. За да го подправите до шестица, добавете му канела и карамфил, а ако искате нещо отпускащо и след 5 следобед – пробвайте ябълковия сок не с черен чай, а с билков. Ментата например също му отива.