6 момента на Екатерина Загорска

Макар да е Загорска, всъщност е софиянка, в чиито вени тече малко италианска кръв – прадядо ѝ, каменоделец и автор на паметници, пристига у нас от Лонгароне. Майка ѝ пък е доста активен художник. „Взела съм каквото мога от тези хора“, признава Екатерина, която се повлича по изкуството от малка, прерисувайки илюстрации от енциклопедията Larousse. През годините минава през всякакви уроци по рисуване, завършва художествена гимназия, Интериорен дизайн в НБУ и Рекламен дизайн в НХА, подрежда изложба с фотографиите си, а професионалният ѝ опит включва графичен, уеб, UI/UX дизайн и маркетинг. Рисуването обаче продължава да играе главна роля в живота ѝ. В акварели и дигитални илюстрации тя пресъздава местата и моментите, които я зареждат, а стилът ѝ привлича все повече поръчки за принтове и покани за колаборации. Очакваме да видим още много от нея в бъдеще, но първо нека я попитаме за миналото и настоящето.

Моментът като малка, когато мечтите ти бяха…

Лесно достижими и в близкото бъдеще. Като да стане по-бързо 4, за да излезем на двора или да си взема сладолед. Обаче имах и една доста голяма. Дядо ми имаше албум с картички от местата, които е посетил във Франция, докато е работил там. Страшно си мечтаех да посетя същите места и да видя замъците по Лоара. Сбъдна се!

Моментът, когато мечтите ти пораснаха

Като пораснах, открих, че за да ти се случват мечтите, трябва да вложиш усилие. Сега мечтая за свой бранд продукти за домашния декор и арт резиденция тук или в Италия.

Моментът, когато за пръв път хареса своя рисунка

Винаги ги харесвам първоначално, но като ги видя след година или повече, се чудя защо съм направила това.

Моментът, когато замина за стаж в Италия

Заминах заради стаж като графичен дизайнер в Милано. Приятел ми даде апартамента си в Бергамо под наем и пътувах всеки ден между двата града. Така се случи, че стажът беше само един ден – после дизайнерът напусна и аз станах главен дизайнер във фирмата. Така ме завъртя тази dolce vita. За три месеца вече говорех много добре италиански. Обикалях постоянно музеи и изложби. Впоследствие смених работата – станах уеб дизайнер и ръководех социалните мрежи на фирмата. Стигнахме до въпроса дали можело да пиша и код и там приключихме.

Моментът, когато се захващаш с нова илюстрация

Обичам да гледам снимки от мои или чужди пътешествия. Влияе ми времето навън, къде искам да отида сега или какво да видя. Така ми се избистря идеята. Случва ми се понякога да имам много идеи, които, като отлежат, отпадат. Не обичам да рисувам по поръчка, освен ако темата не е много моя.

Моментът, когато прескочи висока летва

Наскоро имах два такива случая по едно и също време. Участвах в Биенале на илюстрацията през 2022 и един голям шведски сайт за продажба на изкуство – Desenio, ме включи в секцията си Featured artists с 8 илюстрации. Мисля, че съм първият български художник там.

Екатерина Загорска е на grande_k8_draw и ekaterinazagorskaart.com