6 момента на Ивета Трифонова

Докато се готви за оперна певица, осъзнава, че боледува твърде често, за да остави прехраната си в ръцете на гласа си. Затова посяга към рисуването – нейна детска страст, която с времето не угасва, а само се разраства и трансформира. След една злочеста година в НБУ (и много построени къщи в The Sims) Ивета решава да започне образованието си наново в Англия, където завършва Интериорна архитектура и дизайн. Днес все още е там и вече работи по специалността си, паралелно с това сглобява дигитални колажи и рисува портрети по поръчка, а нейни работи лежат на стените на две лондонски кафенета и на обложката на един сингъл. Как започва всичко и какво са „рекички“ – четете и ще разберете.

Моментът, когато рисуването си проправи път в живота ти

Пазя доста рисунки в папки още от малка. Рисувах даже по краката си с флумастер – наричах го „рекички“. Обичах да рисувам момичета в модни тоалети или пък животни, гледайки от детски книжки. Наскоро се натъкнах на две „книжки“, закрепени с телбод, които съм направила сама. Мисля, че съм била на 5. Още помня как ги рисувах в кухнята на баба.

Моментът, когато пое страхотен риск

Когато напуснах България, за да заживея в Англия. Доста бързо ми се наложи да порасна, тъй като трябваше да разчитам само на себе си за много неща.

Моментът, когато се запали по дигиталните колажи

Първо опитах с традиционен колаж и ми хрумна, че мога да дорисувам нещата, ако са изрязани от ъгъла на заснемане. После си купих iPad и реших да сканирам колажите и да ги дорисувам дигитално, докато не ми хрумна да изрязвам каквото и както поискам и да манипулирам изображенията с Photoshop. Запалих се с изрезки от каталози на IKEA и тем подобни, а това помогна да бъда избрана да създам интериорите за статията The Iconic Friends Apartment in Different Interior Styles в блога на furniturebox.co.uk.

Моментът, когато рисуваш по работа

Обичам да правя бързи скици на мебели, идеи, интериори и да използвам таланта си в своя полза. Помага ми да комуникирам с клиенти и с професионалисти и улеснява процеса. Това рисуване е чисто схематично, без много емоция. Наричам ги художествени чертежи, тъй като са технически, но и илюстративни – все пак има частица от мен в тях.

Моментът, когато рисуваш за удоволствие

Понякога имам нужда да избягам или да изразя емоция, която не мога да опиша с думи. Тогава рисувам за удоволствие. Публикувам рисунките в страницата си с кратко обяснение и като че ли така вътрешното ми аз излиза наяве. Отдавна не съм рисувала на хартия, но често имам порив пак да хвана четката и да експериментирам. Обичам да рисувам с водни бои, маркери, тънкописци, моливи и най-вече да смесвам материалите. Последно рисувах смокини с перманентни акварелни моливи, които се размиват с вода.

Моментът, когато търсиш вдъхновението

Всеки ден – то идва само. Понякога съм забелязала, че идва като любовта – когато най-малко очакваш и търсиш.

Ивета Трифонова е на ivetatrifonova.com и  ivetatrifonova.art