6 момента на Лидия Коцева

Като дете Лидия събира салфетки, а прерисуването на образите по тях я доближава към попрището, което един ден ще си избере. Да стане художник не идва без своите трудности. Днес обаче тя говори от позицията на човек (почти) завършил Анимационна режисура, който от 9 до 5 създава 2D моушън графики, а в останалото време е успял да илюстрира 5 детски книжки в рамките само на година – очакваме ги всеки миг в портфолиото на изд. Българска история. Извън изкуството Лидия е запален кизомба танцьор и пътешественик, вечно търсещ нови приключения. А какво общо има тя с писането на код и низането на мъниста, ще научите от следващите редове.

Моментът, когато направи остър завой в образованието си

Идвам от семейство на инженери и в училище приоритет ми бяха математиката, физиката и информатиката. Смятах, че пътят ми е предопределен, затова после записах Софтуерно инженерство в СУ. Това ми даде сигурност, но сигурността никога не ми е била достатъчна. Замислих се какво искам наистина, и отговорът ме тласна в съвсем различна посока.

Моментът, когато те приеха в НАТФИЗ

Кандидатствах спонтанно и не смятах, че ще ме приемат, но стана – влязох Анимационна режисура! Това беше началото на развитието ми в сферата на анимацията и илюстрацията. Позакъсняло начало – липсваха ми основни рисувателни умения и това ме постави в трудна позиция. Много пъти ми е идвало да се откажа, но желанието да творя и да се уча беше по-силно.

Моментът, който те научи да цениш критиката

Има хора, на които мога да разчитам, че ще ме обсипят с критика. Научих се доброволно да я търся, като се захванах с илюстриране на детски книжки – напълно ново начинание за мен. Попаднах в много як екип и благодарение на обратната връзка за работата ми успяхме да създадем 5 страхотни книжки. Въпреки че в началото беше трудно да я приема, с времето видях, че резултатът е по-добър, ако се довериш на гледната точка на правилните хора.

Моментът, който те тласна към ново хоби

Беше труден. Неспособността ми да се справя адекватно с емоцията ме тласна към това да се захвана с изработката на бижута. Дълго време намирах утеха и спокойствие в низането на ситни стъклени мъниста. Всеки наниз ме лекуваше и ме караше да забравя.

Моментът, когато имаш спешна нужда от вдъхновение

Търся го! Поставям се в ситуации, които провокират усещания в мен. Спонтанно си купувам самолетен билет или се записвам за танцов фестивал например.

Моментът, който те кара да гледаш назад с капка съжаление

Всеки избор е част от мен и това, което съм днес. Като погледна назад, изпитвам единствено благодарност, че съм била себе си.

Лидия Коцева е на kots.design