Моментът, когато стана арт директор

Работата в рекламата е изградила мисленето и подхода ми към всички креативни проекти – да предавам идеи и послания по ясен начин, за да бъдат бързо разбрани от публиката, и в които има неочакван туист. Това е нещо, което ме влече и продължавам да развивам. Радвам се, че съм на позиция, на която идеите ми биват чути и мога да предам страстта към работата на по-неопитните си колеги. Всъщност ми предстои нов професионален скок – като криейтив лийд в The Smarts.

Моментът, когато започна по-често да рисуваш за себе си

Като нарисувах илюстрацията с дюнерджийницата. Идеята беше отлежала известно време в главата ми и когато седнах да я рисувам, в процеса стигнах до стила, който дотогава бях търсила, и реших, че ще го развивам.

Моментът, когато в илюстрациите ти нахлуха храната и еротиката

Винаги ме е привличало смесването на противоположности – сексуалното и животинското у хората, хедонизмът, но и навлизането в интимните фантазии, сънища и тъмни страни. Всичко това резултира в създаването на илюстрации, в които героите се отдават на страстите и апетитите си открито, без страх и поднесено с хумор.

Моментът, когато се захващаш с арт предизвикателство

Предизвикателствата и конкурсите задават рамка – като тема, на която да стъпиш, и като време, в което да дадеш максимума си. Участвайки в такива, се научих, че не е нужно да отделям специални часове или да чакам музата, за да създам нещо свое. 15 минути на ден са достатъчни. Участвала съм в доста рекламни конкурси, а от по-артистичните ми е любим 36 Days of Type.

Моментът, когато постигна най‑големия успех в кариерата си досега

Не знам дали е най-голям, но беше най-чакан и искан: през 2018, след 3 години неуспешни участия, спечелих регионалния конкурс Young Lions. Това ме заведе на фестивала Cannes Lions, където със съотборничката ми София Алтова участвахме във втория глобален кръг и успяхме да се докоснем до знанията на професионалисти от световната рекламна индустрия.

Моментът, когато ти е нужна доза разнообразие

Ако ми стане скучно, си пускам някой по-нетипичен филм – на Линч, Кубрик или Уонг Карвай. Мечтая в илюстрациите си да създавам светове, подобни на тези, които те показват. А понякога просто отивам да поплувам някъде и това ме зарежда и рестартира.

Олга Стойчева е на olgastoycheva