Тук сме обаче, за да питаме за още. Като например как се "лекува", когато е забила (пие зелен чай и си пее) и как набързо от маркетолог става графичен дизайнер с проект, спечелил вниманието на Tate Modern (накратко – с много учене с очи от артистите, които следи). В миналото Стефана е движила маркетинга на На тъмно, откъдето развива страст към графитите. Днес вече е дизайнер в агенция Xplora и паралелно расте като илюстратор, рисувайки за инстаграм проектите си blue_skratch и yovasfriends. Учудва се, когато оттам бързо започват да валят възможности и поръчки за принтове, но не и ние. Подаваме ви един, готов за рамкиране, докато четете нататък.

Моментът, когато прескочи от маркетинг към дизайн

Всъщност май си останах там, но само смених инструментите на изразяване. Може би графичният дизайн и илюстрацията донякъде са по-мълчаливият начин да изразя маркетинг човека в мен и този, който обича изкуството под някаква форма.

Моментът, когато откри позитивите в това да си самоук артист

Минах през редица курсове, за да знам какви са основите, но все пак това, че нямам академично образование, ме лишава от толкова голяма отговорност, когато наруша някое правило, което не знам.

Моментът, в който хората започнаха да вземат изкуството ти на сериозно

До определен момент се опитвах да съм по-инкогнито, за да видя дали изобщо на някого ще му направят впечатление нещата от blue_skratch, защото пък при yovasfriends тръгнах по линия да правя постери и картички за близките ми. Радвам се на всеки, който ми обърне внимание, и мисля, че се научих да приемам градивна критика. Най-поласкана бях може би, когато от Tate Modern избраха мой колаж, който направих за няма и половин час, а има неща, които ги мисля с часове, докато станат. Бе включен в #EverydayDoraMaar UNIQLO Tate Lates Display.

Моментът от работата в рекламния бизнес, за който не подозираше

Не съм подозирала колко голяма може да бъде една "малка корекцийка".

Моментът, в който си драскаш безцелно

Вдъхновяват ме евридейлайф неща, или на чист български ежедневието, като това може да е кутия локум или шишенце от мастика. Имам предвид дизайна на опаковките, а не да ям локум и да пия мастика. Харесват ми ретро неща и все пак ми е интересно да правя комбинации с трендове, които наблюдавам.
Моментът, в който стана майка
Неприятно ми е да искам разрешение от възрастни, особено ако възрастният съм аз, нещо такова е положението. Осъзнах, че когато съм с дете, ми казват госпожо, а в малкото моменти, когато съм сама, минавам и за момиче, но това е само в очите на някои хора. Освен майка се чувствам и много повече дете от преди това и имам с кого да си играя.

Стефана Петрова е на blue_scratch, yovasfriends и stefanakonstantino.wixsite.com/stefana
Статията е част от последния брой на Програмата, който може да четете и онлайн: