6 момента на Йохана Траянова

Завършва Драматургия през 2014 и днес разказването на истории продължава да я тегли – само че от 2018 насам го прави чрез фотографията. Снимала е зад кадър в рекламни и филмови продукции, а изложбите ѝ се множат – в галерии от тук до Будапеща и по фестивали като софийския КвАРТал и пловдивския Капана. Обича работата ѝ да е експериментална, неясна и да провокира зрителя сам да намира значения в образите. Обича и да създава пространства в пространствата, за да потапя публиката си в цялостно преживяване. Артистичната жилка е силна в семейството ѝ, в което има поет, музикант, художник, кинорежисьор и още един фотограф, затова няма да я питаме откъде идва любовта ѝ към изкуството. Какво все пак я попитахме, четете надолу.

Моментът, когато избираше каква специалност да запишеш

Много исках да уча Актьорско майсторство, но семеен приятел режисьор разбра, че пиша. Прочете мои неща, срещнахме се и бързо ме убеди да запиша Драматургия. Невероятно благодарна съм му. Не бих променила този избор. Благодарение на това сега разказвам истории с фотография.

Моментът, когато напипа темите, които движат изкуството ти

Един ден влязох в ботаническата градина. Исках да снимам в детайл растенията и да покажа колко са „извънземни“. Оттогава природата е моята тема. Чрез нейните елементи и детайли мога да изразя всяка философска идея, която ме вълнува.

Моментът, когато откри любимата си техника във фотографията

Винаги съм искала да имам Polaroid и накрая си взех. Бях в книжарница за фотокниги в Будапеща, където продаваха Polaroid: TheMissing Manual. Оттогава непрекъснато искам да видя „какво ще стане, ако“. Тогава открих и полароидния трансфер. Тази техника много добре кореспондира с темите, които засягам с изкуството си.

Моментът, когато за пръв път подреди своя изложба

Първата ми изложба СЪНУВАМ беше истинска магия. Беше в стара къща (Място 167), която трансформирах в пространство на сънища със звук и фотографии. Тогава видях как съчетанието между звук, картина и създаване на пространство могат да влияят невероятно красиво на зрителя и да го пренесат в друга реалност.

Моментът, когато потъна в изкуството на друг артист

Бях в музея на Ван Гог в Амстердам. Спрях се пред картина с море. Просто не можех да помръдна. Чувах чайките, вълните. Чувах картината. Казах на Дино, моя партньор в живота: „Чуваш ли чайките?“, а той ми отговори: „Йоши, няма звук на чайки… Явно си потънала в картината“.

Моментът, когато търсиш чужд поглед върху работата си

Аз съм много голям концептуалист. Когато започвам проект, ясно виждам в главата си какво искам и експериментирам, докато видя желания резултат. Понякога визията, която съм имала, е прекалено недостижима, друг път виждам къде какво точно трябва да се измени. Аз съм си най-големият критик.

Йохана Траянова е на johanatrayanova.com и  johana.trayanova