Похитителите на изчезналия кивот (1981)
Първият сблъсък на най-великия приключенец сред археолозите – Индиана Джоунс, с досадните нацисти, които все се опитват да докопат някой древен артефакт, за да завладеят света. Препускането през пясъци и подземни галерии от Ерусалим до Кайро е свързано с кивота, съдържащ каменните плочки с Божиите заповеди. Инди знае достатъчно за библейски сандъци и накрая се отървава от всички нацита, без дори да си мръдне пръста.

Hellraiser (1987)

Цялата кървава сага Hellraiser започва с купуването на странна кутия, която на пръв поглед е хитроумен механичен пъзел, разгадаването на който обаче носи нещо повече от чувство на задоволство. Кутията се оказва дело на злия ум Филип Лемаршанд, направена е от истински човешки материал и отваря вратите към неприветливо измерение, където ни очакват куки, демони и един особено любезен чичко, покрит с игли.

Форест Гъмп (1994)
”Мама обичаше да казва: животът е като кутия бонбони – никога не знаеш какво ще намериш вътре.” Така започва един от най-големите филми за последните 20 години – с двама души на една пейка, шоколадови бонбони и многозначителен диалог. Другата ни любима реплика е: “Run, Forrest, run!”, но там няма кутии, разбира се.

Седем (1995)
Кутията във финалната сцена на Седем съдържа нещо поне толкова ужасно, колкото изобретението на Лемаршанд в Hellraiser. След всички страховити гледки, които понася стоически, докато разследва поредица от убийства, на детектив Милс (горкият Брад Пит) му е спестено да види отрязаната глава на жена си, изпратена в обикновена картонена кутия. И бездруго само мисълта за това го хвърля последователно в ярост и кататонична криза, но в такъв филм няма и как да е иначе.

Cube (1997)

Нискобюджетен, но особено плашещ и преливащ от психологическо напрежение сай-фай трилър за няколко души без ясна връзка помежду си, които се събуждат затворени в куб с хиляди стаи, които наглед са еднакви, но в поне половината са заложени високотехнологични капани. Първата част на филма е абсолютна класика, но препоръчваме и втората – Hypercube.