Виждали сме го в няколко изложби, а последната събира Лица: с всичко от молив през темпера и маркер той вади върху листа най-важното за него отражение на характера. "Разнообразни, специфични и нестандартни типажи" ни гледат в малката галерия Spazio до 9 юли, а тук поканихме няколко такива образа от бележника му, заедно с важните моменти от деня на Александър.

Моментът, в който сутрин трябва да се облечеш, и си мислиш…

Сутрин не мисля много, защото е най-несправедливата част от деня ми. В този ред на мисли се обличам по интуиция и в зависимост от мястото, на което отивам.

Моментът, когато търсиш нещо да те зареди

Този въпрос е подвеждащ. Когато имам нужда да се заредя, решението е 15-минутният сън. През по-голямата част от времето обаче съм мотивиран да правя неща и имам вътрешния порив за това. От друга страна най-добрият лек в смисъл на зарядно за мен са пътуванията, сладкишите, изкуството и любовта. Обичам да ям, да ме масажират, да гледам морето, да съм до шумяща вода.

 
Моментът, когато си пред ученици

Чувствам се изключително добре, когато имам достатъчно енергия. Мотивира ме взаимният обмен, израстването на личността пред очите ми и провокацията. Може би съм научил повече, отколкото съм преподал.

Моментът, когато те вдъхновява чуждо изкуство

Редовно се впечатлявам от работата на различни артисти. Радвам се, че все още ми се случва, и то често. Интересните неща са живопис, илюстрация, музика, инсталации, природни обекти, скулптура, трудът на хората, изкуството в историята, традиционното изкуство и дори не мога да опиша всичко, което ме респектира и впечатлява. Определено ме мотивират да правя моите неща.


Моментът, който те изкарва от зоната ти на комфорт

Това е интересна за мен тема. Опитвам се да работя върху и със себе си от известно време. При мен този момент е спонтанен, защото е вследствие на натрупани негативи. За щастие се случва все по-рядко.

Моментът, когато си налагаш дисциплина
Винаги ми е трудно. Гледам да не се насилвам, а да се случват нещата по естествен път, за да ги правя с любов и комфорт и да се получат по най-добрия начин в дадения момент.


Моментът, когато си каза "Ето това е моят град"

Не помня да съм го казвал досега, но определено съм се чувствал много добре в София, Антверпен, Флоренция, Париж и Скопие. Планът ми е да продължа да откривам нови градове, за да разбера дали все пак няма да се окаже, че родният ми Елин Пелин е моето място.

Александър Гергинов е на instagram.com/alekdandargerginov