Концептуалните фото проекти днес са му специалитет, но кадрите в портфолиото му издават още една страст: ретро автомобилите. От миналото лято пък вече има и трета: дигиталните колажи, сглобени с намерена фотография от битаци и антиквариати или "албума на дядо от годините в казармата". Започва да ги прави за разтуха една вечер след работа и така го увличат, че сега често сяда с лаптопа и модерния джаз на De Beren Gieren да реди поредния минималистично-сюрреалистичен пъзел, вдъхновен я от Рене Магрит, я от Макс Ернст. Докато разглеждате тези тук горе, минете да видите още от колажите на Александър в поп-ъп изложбата на Urbanites в Generator на 31 март от 19:30.

Златният момент от деня ти
Когато си направя първото кафе с две-три бисквити или просто усетя аромата му.

Моментът, когато си взе първия читав фотоапарат
Беше 2008. Купих си апарата от корицата на едно списание за фотография, което вече не съществува. Много го харесах и започнах работа, за да спестя пари. Чувството беше невероятно, като си го купих. Все още разчитам на същата камера – Canon 400D.

Моментът, в който виждаш перфектния кадър, а камерата не е с теб
Последният такъв момент беше миналия декември. Имаше много мъгла с току-що натрупан сняг. Бях на път, гледката бе минималистична – поле, самотно дърво, а телефонът ми беше без батерия. Такива моменти не са за изпускане.

Моментът, когато откри силата на колажа
Скучна работа + умора + вдъхновение и наистина качествена музика е равно на среднощно въображение. До успешния край на уравнението помогна и инстаграм, където може да се видят творбите на много талантливи хора. За мен очарованието на колажа е, че може да се съчетаят предмети без никаква връзка един с друг. Много е въздействащо.

Моментът, в който се почувства непобедим
Не допускам такова чувство. Никога не съм се имал за нещо повече от другите.

Моментът, когато пое страшен риск
Явно водя доста скучен живот…

Моментът, в който решаваш да се поглезиш
Случва се, макар и не много често – когато си купувам качествена музика. Последният диск, който си взех, е на саксофонистка от Чили – Мелиса Алдана.

Александър Николов е на instagram.com/al.nikoloff и facebook.com/al.nikoloff