Александра Чаушова завършва графика, заживява в Брюксел, открива, че й е най-добре в определението "съвременен артист", участва в изложби, получава номинация за наградата за рисунка на Faber Castell.
Но да се върнем на последните новини – заради работата си Отлагане на края на нещата, за която взе БАЗА, Александра заминава за Ню Йорк, а после ще реди самостоятелна изложба в София. Да започнем от края?

Моментът, в който отмени края на нещата
Тази зима имах възможност да направя снимки на архитектурните планове на бившия Мавзолей. Стана ми интересна театралната страна на сградата. Повечето постройки от тоталитарни режими я имат, а тази е изпозвана като подиум и движението вътре е имало своя собствена хореография. Това ме провокира да напиша пиеса и да измисля костюми към нея. Утопия около желанието една идеология да остане безсмъртна.

Моментът, в който си представи, че можеш да бъдеш артист
Исках да стана хирург, когато бях на девет, но за да не разочаровам родителите си, по-късно станах художник. В изминалата година поне ателието ми беше в болница.

Моментът, в който се зареждаш
Мисля, че отегчението е изключително важно за творенето. Едва когато си сам и ти е достатъчно скучно, може да се организираш за нещо наистина интересно, например за писане. В този смисъл правенето на нищо ме зарежда най-много.

Моментът, в който се настройваш за работа
Това, което правя в този момент, е да отлагам.

Моментът преди откриване на изложба
Моментът, в който работите за пръв път излизат от ателието и влизат в изложбеното пространство, е ужасно напрегнат. Подреждането внася нови смисли, а има и опасност да откриеш без-смисли. Опитваш се да вземеш дистация, когато си най-близо, и да си представиш как би се движил зрителят. След като се примириш, че не можеш да станеш Друг, следобедният сън върши прекрасна работа.

Моментът, който те предизвиква да излезеш от зоната си на комфорт
Мисля, че е много важно всяко вътрешно изгубване, когато поставяш под въпрос това, което правиш. В началото на напълно нова работа винаги се оказва, че трябва да убия нещо от предишните. Обаче именно несигурността и дисбалансът са движение.

Моментът, в който получи точния съвет
Много рядко се случва да получиш истинска критика. Не от типа "това не ми харесва", а онази, която влиза в детайлите и те реже на тънки парчета. Колкото и да се съпротивляваш, знаеш, че е вярна. Да ти се случи това всъщност е прекрасен подарък всеки път.

Работата на Александра Чаушова и другите артисти, номинирани за БАЗА,
са в СГХГ до 30 август