Моментът, който те тласна към визуалните изкуства

Когато случайно се озовах в ателието по керамика при Моника Попова по време на следването ми в университета. Работата с ръце ми донесе много спокойствие и концентрация.

Моментът, в който се вдъхнови от нещо нетипично

Като дете майка ми ми показа парче балатум, на който са правили линогравюри в училище. Години по-късно, говорейки пак за това, дойде повод да опитам и аз. Винаги ще ѝ бъда благодарна – също и за това че ми даваше да пробвам всичко, което съм искала да правя през детските и юношеските ми години.

Моментът, в който изкуството ти започна да се купува

В началото, когато имах съмнения в работата си, мъжът ми ми казваше: „Представяш ли си, че в момента твоя работа е закачена на нечия стена или някой носи твоя значка?“. До ден днешен ми е трудно да асимилирам този факт, а това е толкова страхотно! Като някой ми каже, че е отишъл на дадено събитие заради мен, това ме разчувства всеки път.

Моментът, в който ръката стана важен символ за теб

Не знам как точно стана толкова „моя“. Ръцете бяха първото нещо, което направих в курса по керамика. Идеята е, че ръката е това, което може да сътворява и руши. Че всичко мое е излязло от моята ръка. А псевдонимът Mano de Ana е на испански до голяма степен заради баба ми, която беше преводач от този език.

Моментът, когато получи особено ценен съвет

Всеки разговор за наука, изкуство, за съмненията ми с близките е ценен съвет. А чисто професионално още преди да започна да се занимавам по-сериозно, много се вдъхновявах от работата на Soy Panday върху дъските на Magenta. Тъй като рисуването върху стари дъски ми е от любимите занимания, реших да му пиша. Той ме посъветва да намеря себе си в стила си, за да може да стане разпознаваем. Мисля, че все повече вървя в тази посока.

Моментът, с който се награждаваш след тежък ден или период

Времето със сина ми, разходките из града, слушането на музика и четенето.

Моментът от деня, който би разтеглила

Ранна утрин. Опалов час. Писукането на бързолетите в летните софийски вечери.

Ана Аврамова е на mano.d.ana

На 1-3 юли участва в A to JazZ, на 10 юли води уъркшоп по линогравюра в Sito Studio, а на 16-17 юли е на Mish Mash Fest