Учила се е на всичко в академия за изкуства в Единбург, а уменията сега влизат в употреба и за лични проекти, и за книгите на Chark – илюстраторски колектив, който създава заедно с Мила Янева и Виктория Стайкова. Толкова от нас, чуйте Андреа.

Моментът, когато за първи път показа изкуството си на света
Когато написах и илюстрирах първата си книга – за една глупава принцеса, нарисувана в офиса на родителите ми. Вместо зашита или залепена, беше захваната с телбод. Наскоро я открих, много е смешна. Вероятно това е моментът, в който силно ми се е приискало всички да прочетат и видят моята история, само че не помня реакциите им.

Моментът, когато гледаш чужда картина и си мислиш "Ех, да беше моя"

По-често се случва да ме вдъхнови да се заловя за работа. Така се чувствам понякога и след филм или снимки, които са ме впечатлили. Наскоро видях картините на Алекс Катс на живо, разбрах много за метода му на рисуване и ми се прииска да пробвам и аз като него – той обаче прави неща по 10м високи и 5м широки, така че по-нататък.

Моментът, в който рисуваш настроенията си
Когато съм ядосана или разочарована. Веднъж ми се случи да нарисувам как буквално вадя гняв от себе си, захвърлям го и прескачам лошото настроение. Беше интересно да бъда герой на история, която сама пиша, и донякъде се почувствах по-спокойна.

Моментът, в който се прибираш вкъщи след дълъг ден

Обикновено отивам до един страхотен басейн близо до дома ми, където има и сауна. Плувам и така най-лесно измивам всичко от деня. Или пък пия по бира с приятели.

Моментът, когато времето навън е ужасно

Това е най-креативният момент. Само когато вали и е мрачно мога да се съсредоточа, иначе слънцето ме дърпа навън. Даже открих сайт, където можеш да слушаш дъжд с гръмотевици. Затова избрах да живея в Шотландия.

Моментът, когато стъпваш на ново място
Наскоро се случи да отида някъде, без да съм проверила предварително в интернет как изглежда мястото. Е, имах бегла представа, но си казах "Ще се изненадам този път, ще видя нещо, което не съм виждала преди". Става въпрос за Исландия, която е като от друга планета. Ходихме повече на север, далеч от най-известните атракции, така че всеки изминат километър беше страхотно вълнуващ и изненадващ – пейзажът там се променя постоянно. Зареждащо беше, после се прибрах и рисувах много.

Моментът от последната година, който дълго ще помниш
Днес. Излязох сама на разходка и случайно срещнах приятел, който ме заведе на невероятно място – един изоставен колодрум. Беше слънчево и лежахме на поляната в средата. Хем беше в центъра на града, хем много тихо, скрито и защитено. Обожавам такива тайни места и неочаквани срещи.

Андреа е на instagram.com/popyordanovaa, cargocollective.com/andreapopyordanova и behance.net/andreikasme212
Chark е на cargocollective.com/chark