Дотук рисунките й са били в книги, списания и зинове, а в последно време се е хванала да стопява леда между биологията и човека, като дава нова физиономия на стари научни илюстрации с векторните си графики. Посоката не е хазартна. Покрай лекарите в семейството си Богдана също за малко да залитне към медицината, но се хваща здраво за молива и сега преглежда сърцата ни в инстаграм, вместо в кабинета. Моля, влизайте без да се събувате.

Моментът, когато плуваш в първото кафе за деня
Кратко блаженство, грубо прекъснато всяка сутрин от бумтящи принтери – работя в печатарско студио.

Моментът, когато дефектът се превръща в ефект
Редовен. Не обичам полирани и преработени неща, а балансът между естественост и завършеност е труден за намиране в дигиталното изкуство, особено при векторите. Първият ми учител по рисуване пък казваше "враг на хубавото е само по-хубавото".

Моментът, в който правиш рязък завой
Когато осъзнавам, че съм посветила години на усъвършенстването на графики, които един ден намирам за сухи, предсказуеми и ограничаващи. Изхвърлям всички черни пособия и прекарвам месеци в рисуване само с детски флумастери. Без да разбера, същият този момент стартира най-бързата и контрастна промяна в работата ми и води до тотално преоткриване на удоволствието от нея.

Моментът, когато крайният срок те притиска до стената
Той ме прави най-ефективния и аналитичен критик на количеството и качеството на свършената работа. Слабите звена в нея стават по-осезаеми, а отсяването на силен материал – по-успешно. Иначе правя тъкмо обратното на много хора: подреждам си пространството около бюрото и си лягам рано. На другата сутрин ставам в 4-5, залавям се и не спирам, докато не приключа.

Моментът от деня, който би разтеглила

Ритуалното вечерно четене в леглото. Напоследък ме приспива твърде бързо.

Моментът, когато бягаш на арт туризъм

Избирам нещо интерактивно – с удоволствие разглеждам музеи и галерии, но уъркшопите и самоорганизираните арт базари са ми много по-любими. Последно бях на Pick Me Up в Лондон – фестивал с акцент върху печатна графика и илюстрация. Комикс работилницата беше супер.

Моментът, в който работата с клиенти е удоволствие

Когато са ме проучили и са убедени, че искат мен заради мен и работата ми. Тогава си казвам как в крайна сметка май не трябва да ме е яд, че не станах стоматолог.

Богдана Пеева е на danataupe.squarespace.com, instagram.com/danataupe, behance.net/peeva и bogdanapeeva.tumblr.com