Обича да прави плакати – първите сглобява като на шега за българския културен Клуб Гайда в Люксембург, а последните му си играят с ярки цветове и глич арт по стените на Gifted (в изложба с хубавото име A Clusterfuck of Graphic Debris). Това обаче е до 2019. През 2020 Дельо се отдава на зиновете, докато ушите му галят нойз, ембиънт и преди всичко пънк. Вижда се: пънкът е този, който го движи, дори и в дизайна.
Моментът, когато усети, че Люксембург не е за теб
Като на 15-16 осъзнах постепенно, че Люксембург няма динамиката и капката хаос, които търся, за да се развия социално и артистично. Всичко беше банки и пари, една перфектна, но скучна организация и хората бяха доста стерилни, нямаше субкултури или групи, с които да се идентифицирам.
Моментът, който вдъхнови стила ти като дизайнер
Няколко изложби, инстаграм акаунта и псевдофилософски разговора с приятели ми дадоха посока. Не бих казал, че имам стил, по-скоро характерен процес на критика и обмисляне, докато работя по проект. Винаги се заигравам с нещо ново и гледам стари плакати и композиции и най-често творя през нощта, като синтезирам това, което съм видял последния ден или седмица.
Моментът, когато разбра, че не ти се работи в рекламна агенция
През годината ми в Брюксел се отворих към много екстравагантна и различна култура и естетика, докато едновременно в училището ни формираха за комерсиална работа с клиенти. Това означава следване на трендове, ходене по нечии правила и най-вероятно попадане на бизнес, който не понасям. Ако това ще правя като дизайнер, не бих бил удовлетворен. Не бих си дал тази страст на негативните емоции и скучната рутина.
Моментът, за който ти трябваше доста смелост
Местенето в Брюксел, подготвянето за изложбата и това да кажа на баба, че не ми се яде месо.
Моментът, който с радост би проспал
Бих проспал спирката си във влак, за да се паникьосам и да ми се качи адреналинът, докато търся как да се върна. Също и лекции по маркетинг с най-голямата усмивка на уста.
Моментът, в който най-качествено си почиваш
Много екстровертен съм и присъствието на хора, дори без да говорим, с някоя общообичана песен ми помага да набера сили след това да се срещна със себе си, колкото и филмирано да звучи това.
Моментът от миналото, който ти липсва
Липсва ми да знам къде живея. Напоследък съм с два крака в три държави и колкото и да е интересно, искам да се спра за момент и да усетя своето вкъщи.
Дельо Добрев е на dobrevdelyo.myportfolio.com, instagram.com/delyodobrev, behance.net/dobrevdelyo и с изложба в Gifted до 4 февруари