Всичко сякаш започва с някогашния ѝ блог denodada.blogspot.com за кратки мисли, ръчно творчество, рисунки и фотографии, който става изненадващо популярен. Оттам няколко години пловдивското студио за графичен дизайн Punkt вади календари с работите ѝ, а после идва и книжката Любовта ще те намери, отпечатана на български и английски. Между три Design Week участия – ту с изложба, ту с детска работилница за правене на играчки – Деница става майка и напълно потъва в това. Сега обаче изплува с великия си инстаграм, покрай което я питаме как е да си дете на художник (баща ѝ е Максим Бояджиев) и защо дращенето с нокти е най-сладкият шум.
Моментът на първата ти съзнателна среща с изкуството
Не помня някаква съдбовна и повратна първа среща. Беше тиха и несъзнателна. За това какво е изкуство все още се спори. Но се опирам на най-общото определение – родителите ми отразяваха действителността в художествени образи. Бях чест свидетел на това. А и бяха ценители – художествени албуми и красива музика не липсваха. Но по-важна беше лекотата и искреността, с която го правеха. И това, че събуждаха и в мен възхита от живота и възпяването му – я в рисунка, я в стих.
Моментът, когато започна да се представяш като илюстратор
Не е настъпил. Липсват ми купчините рисунки, ежедневното драскане, страстта. Липсва ми увереност и технически познания. Но се уча. Същност и сила ми е и вървя своя път.
Моментът, когато научи ценен урок от сина си
Силата на безусловната любов. "Мамо, обичам те!" в най-неочаквания момент е окриляващ звук.
Моментът, когато гледаш картините на баща си
Възхита изпитвам. Силна и разтърсваща. Особено от ранните му неща от 80-те. Така честни и уютно печални. Беше с детско сърце – чист и първичен. Имахме сложна връзка заради саморазрушителния му живот на бохем. Често умишлено вървях в противоположна посока. В нещата и на двама ни има меланхолия, защото бяхме и не бяхме заедно. Тъгувахме неосъществените си отношения.
Моментът, когато издаде Любовта ще те намери
Не беше само мой момент. Илюстрациите за нея са рисувани преди години и бяха за календар. Студио Punkt ме подтикнаха да измисля история по тях. Тези мои мънички рисунки, наивни и лични, видях оживени в прекрасно книжно тяло. Почувствах се обичана и подкрепена. Проектите ни с Punkt винаги са били емоционални и дълбоко искрени. И вярвам, че ще се завърнем.
Моментът, в който дакелът е голям човек
Бях забравила тъгата от загубата на най-човешката сред дакелите – Джоя, но въпросът върна шума от ноктите ѝ, нежните погледи, острия лай, бодрата опашка. Дакелът е енергия, емпатия и сила. Във всеки момент.
Моментът, до който ти се иска да стигнеш през 2019
Да съм радост и благословение за този свят колкото се може по-често. Тихо и ненатрапчиво.

Деница Бояджиева е на instagram.com/denodada
Любовта ще те намери е на allisfulloflove.com