Работата обаче я отвежда в друга посока и сега я хващаме точно след раздяла с полиграфията, изместена от графичния дизайн, за да питаме например кой момент от миналото ѝ липсва. "Неделите от детството", казва веднага, когато вкъщи се унищожавали промишлени количества пържени филии с меда на баба. Днес Ели има нови мании – като чистото кафе, карането на колело, инатливото френчи Чили и колажите, по които преди няколко месеца се пали до пълно изгаряне. Има и предизвикателство – всеки ден да вади нови и после да ги събере в изложба. Стискаме си палци скоро да получим покана, а дотогава насочваме ножица към колажът ѝ върху А5 в списанието ни и подреждаме нейно мини експо върху собствените си стени.

Моментът, когато изкара първите си 5лв като артист
Бях на 16 и нарисувах толкова зашеметяващ натюрморт, че майка ми го купи за 100лв… Какво да кажа, тя е най-големият ми фен.

Моментът, когато каза "да" на изкуството
При мен стана малко по-късно, някъде в 5-6 клас, когато започнах да прерисувам разни анимационни герои. Винаги съм имала този вътрешен сърбеж нещо да правя, да създавам. Пробвах да построя езеро в двора на баба, свирех на китара (за радост този период мина бързо – крайно немузикална съм), правех брони от картон, постоянно сглобявах това-онова. Не бих могла да си представя да правя нещо друго.

Моментът, когато откри колажа
Признавам, че никога не съм му била фен, но реших да опитам и тотално потънах. Подобно е на това как като малък не обичаш определени храни, но когато ги опиташ на по-късен етап от живота си, разбираш, че безкрайно ти харесват. В началото правех колажите си ръчно, но постепенно минах само на дигитални. Доста по-бързо е, а и не се налага да чистя пода след това.

Моментът, когато се чувстваш адски не на място
В компанията на високопарни арт персони. Нищо лично против тях, но ми е абсолютно непонятно защо трябва всичко да се свежда до това кой колко изложби е видял и колко засукани думи може да вкара в едно изречение. За мен са си въздух под налягане.

Моментът, който ти беше като изваден от филм

Срязах си вена на дланта и, разбира се, веднага затиснах сериозната петмилиметрова рана, но после реших да видя какво ще стане, ако си махна пръста. Кръвта беше като фонтан, но на много забавен каданс. Или поне така ми се стори.

Моментът, когато изключваш всички устройства
Когато чета вечер. Но не говоря за четенето преди заспиване, а за истинско нощно преживяване, когато седиш до 2-3-4 сутринта и сте само ти и книгата, дори в стаята да има още 10 човека.

Моментът, който отдавна гониш, но все не достигаш
Да мога да си позволя да не работя и по цял ден да се занимавам единствено с лични проекти. Тайно се надявам баба само да се прави, че взима 300лв пенсия, а всъщност да има милиони.

Елисавета Въчева е на instagram.com/collage.ev.expo и behance.net/evacheva