7 момента на Елизавета Белова

Един от детските ѝ спомени е за плакат с плътни черно-бели логотипи и форми, закачен у тях. „От там може би идва любовта ми към графиката и контраста и впечатлителността от всякакви изображения, създадени от хора“, смята Елизавета. Родом тя е от Русия, но от 2-годишна насам по душа и адрес е варненка. Има бакалавърска степен по Книга, илюстрация и печатна графика от НХА, а сега преследва магистърска по Илюстрация. Наскоро излиза първата книга с нейни рисунки – Котаракът в чизми на изд. Робертино, а вече се пекат и други. За Елизавета детската илюстрация е най-чаровното творческо поле, но не и единственото, което я привлича – интересни са ѝ комиксите, уличното изкуство, графичният дизайн и какво ли още не, а стилът ѝ е истински хамелеон, както сама казва. Какво още я вълнува като артист и човек? Нека видим.

Моментът, който те научи да цениш критиката

Не беше момент, а човек – мама. Смяташе, че ще е изключително трудно да вляза в НУИ и лятото след 7-и клас всеки ден ми слагаше по един натюрморт и критика не се пестеше.

Моментът, когато чужда изложба дълго не излизаше от ума ти

Никога няма да забравя тази на Ясен Гюзелев във Варненската градска галерия. Заведоха ни от училище и целият клас беше в захлас. Не очаквах да видя нещо толкова мощно и интелигентно нарисувано на живо и след седмица отидох пак с майка ми, защото нямаше как да не ѝ го покажа.

Моментът, когато виждаш Kотаракът в чизми в книжарницата

Сърцето ми подскача и умирам от кеф, че нещо мое е на пазара. Но ако гледам прекалено дълго, започвам да си самокритикувам корицата.

Моментът напоследък, когато в слушалките ти често звучи…

Сега – Boards of Canada. Когато трябва да мисля, ембиънтът и класическата музика сякаш са най-подходящи. Когато искам да се задълбоча – Radiohead. Когато искам да си повиша вибрациите – Камелия!

Моментът, когато търсиш следващата си урбекс дестинация

Дестинациите са навсякъде. За съжаление или не в България е пълно с изоставени кътчета. Даже като пътуваме към някой град, си набелязваме 3–4 места още от главния път.

Моментът, когато руското и българското в теб бяха в конфликт

Като започнахме да изучаваме шрифт и разбрах за разликата между руска и българска кирилица. И фактът, че в България сиренето е над кашкавала в йерархията на млечните продукти.

Моментът, който ти носи усещане за уют

Осъзнах, че почти всичко, което ми носи уют, е свързано с носталгия. Колекционирам стари касетки с музика, плочи, фотоапарати, дрехи. Може би и любовта към урбекса идва от там. Така си припомням, че е съществувало време, в което не сме били постоянно завързани към интернет. Но миналото пристрастява и човек трябва да внимава.

Елизавета Белова е на elizaveritas