Моментът, когато модата изтласка индустриалния дизайн

Първата ми любов винаги ще е дизайнът. Обстоятелствата определиха да е платоническа, но това може да се промени. А модата е аспект от дизайна, който ми е много близък и забавен и с който имам дълга авантюра.

Моментът от живота в Тайланд, който ти липсва

Чувството за приключение всеки ден, водните таксита до работа, сутрешната супа, тропическите бури, контрастите.

Моментът, когато женският образ стана основен герой в илюстрациите ти

От самото начало жените имат превес. Разбирам ги в дълбочина и за мен са визуално много по-интересни и предизвикателни – цветове, форми, аксесоари, прически, детайли. Освен това стилизирам и ми трябват цветни акценти.

Моментът, когато стилът ти се оформи такъв, какъвто е

Не мога да фиксирам момент, но знам, че се вижда, че идвам от сферата на дизайна, а не на изобразителното изкуство – създавам фигури като комбинации от базови форми, все едно ги строя. В добрия случай успявам да опростя и стилизирам реалността.

Моментът, когато за пръв път твоя илюстрация влезе в списание

Първата илюстрация в списание беше за Stern към статия за модната седмица в Берлин. Купих си 10 броя. После Harrods ми поръча илюстрации за коледната украса. Отидох в Лондон и прекарах 3 дни в магазина. Сега съм по-спокойна.

Моментът, с който започват сутрините ти

Ставам между 5 и 6 часа – обожавам спокойствието и свежестта сутрин. Посрещам слънцето. После кафе и книга. Най-доброто време за учене и възприемане. Към 8 – йога.

Моментът, с който се награждаваш след тежък ден или период
След тежък ден – пура и уиски; след тежък период – пътуване до България.

Йорданка Полеганова е на yordankapoleganova.com и yordanka.poleganova